A parlament megtiltaná az orvosoknak a gyógyszermárkák reklámozását

2024. június 15., 13:09 , 1214. szám

A Legfelső Tanács támogatta első olvasatban azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja az orvosoknak és gyógyszerészeknek, hogy haszonszerzés céljából írjanak fel gyógyszereket. Ezenkívül az utóbbiaknak a vásárlók kérésére fel kellene sorolniuk a rendelkezésre álló analógokat – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja június 6-án.

A jogszabálytervezetet 250 szavazattal fogadták el – tudatta a Facebook közösségi oldalon Viktor Ljasko egészségügyi miniszter.

A 10 293. számú törvényjavaslat bővíti az orvosokra, gyógyszerészekre és rehabilitációs szakemberekre vonatkozó korlátozások listáját annak érdekében, hogy megakadályozzák a gyógyszerek anyagi ösztönzők hatására történő felírását.

„Ez vonatkozik az ajándéktárgyak és márkás termékek osztogatására, a prémiumokra és bónuszokra, a pénz egy részének visszaosztására egy adott gyártó gyógyszereinek felírásáért, a vetélkedőkön, sorsolásokon, rendezvényeken való részvételre a gyógyszergyártók képviselői révén bizonyos gyógyszerek felírásáért cserébe, az ajándékokra és egyéb előnyökre.

Mindez befolyásolja a kezelés minőségét, bizonyos gyógyszerek orvos általi felírásának objektivitását vagy a gyógyszerész tanácsát a gyógyszertárban” – jelezte Ljasko.

A jövőben a vásárlók kérésére történő gyógyszerkiadáskor a gyógyszerészeknek tájékoztatást kell majd adniuk az elérhető analógokról, amelyek hatásukban, összetételükben vagy hatékonyságukban hasonlóak.

Tilos lesz eltitkolni a hasonló hatóanyagot tartalmazó, olcsóbb gyógyszerekre vonatkozó információkat.

Emellett nem lehet majd gyógyszert felírni a gyógyszergyártó cégek nyomtatványaira, amelyek reklámot tartalmaznak, vagy segítik a felírás gyakoriságának ellenőrzését.

A korlátozások vonatkoznak majd a gyógyászati termékekre és a rehabilitációs segédeszközökre is.

 (zzz/life.pravda.com.ua)