Magyarország nem fogja akadályozni a NATO-t Ukrajna támogatásában

2024. június 18., 17:27 , 1215. szám

Magyarország nem fogja akadályozni az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) döntéseit Ukrajna támogatásáról – biztosított Orbán Viktor miniszterelnök június 12-én Jens Stoltenberg NATO-főtitkár budapesti látogatása kapcsán. Stoltenberg szerint ugyanakkor magyar pénzből és személyi állománnyal nem fogják támogatni Ukrajnát, s ő „elfogadja ezt az álláspontot” – jelentette DW.

„A miniszterelnökkel ma megállapodtunk abban, hogy Magyarország nem blokkolja a szövetség többi tagját a megállapodásban az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatással kapcsolatos kötelezettségvállalásról és a NATO vezető szerepéről Ukrajna támogatásának koordinálásában” – jelezte a főtitkár.

Orbán üdvözölte a Stoltenberggel folytatott „nehéz, de konstruktív tárgyalásokat”, s közölte, garanciákat kapott arra vonatkozóan, hogy Magyarországnak nem kell részt vennie a területén kívüli katonai műveletekben.

„Magyarország nem fog sem pénzt adni, sem embereket küldeni ebbe a háborúba, és magyar területet nem fognak felhasználni a háborúban való részvételre” – mondta el.

A DW emlékeztet, Stoltenberg jelenleg egy olyan misszió létrehozásán dolgozik, amely koordinálná az Ukrajnának szánt katonai segélyek szállítását, valamint folyamatban van egy hosszú távú alap létrehozása Ukrajna védelmi képességeinek támogatására.

Eddig az Egyesült Államok foglalkozott a fegyverszállítások koordinálásával az úgynevezett Ramstein formátumban. A NATO ez irányú erőfeszítéseinek fokozása mögött az a törekvés áll, hogy biztosítsák Ukrajna katonai támogatásának zavartalan folytatását abban az esetben, ha ősszel Donald Trumpot választják meg az Egyesült Államok elnökévé, és a Fehér Ház régi-új ura megváltoztatja országa Ukrajna-politikáját.

Stoltenberg várhatóan a július 9–11-én Washingtonban tartandó NATO-csúcson terjeszti elő a részletes javaslatokat a tagállamoknak ezekről a kezdeményezésekről. Minden NATO-döntést egyhangúlag kell elfogadni, így mostanáig fennállt a magyar vétó lehetősége.

„A miniszterelnök biztosított arról, hogy Magyarország nem fogja ellenezni ezeket az erőfeszítéseket, amelyek lehetővé teszik más szövetségesek számára, hogy haladást érjenek el. Biztos vagyok benne, hogy amikor a NATO-vezetők Washingtonban találkoznak, sikerül végérvényesen megegyezni ezekben a kérdésekben” – mondta a főtitkár.

(szcs/dw.com)