Nagycsaládos piknik a Beregardói Hegyalja Levendulamezőn

2024. június 18., 13:28 , 1215. szám

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületénél (KMNE) kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy tagcsaládjaik számára olyan kikapcsolódási és közösségi élményeket biztosító programokat szervezzenek, amelyek által a családok még jobban összebarátkozhatnak. Ezen elvek mentén tartottak KMNE-pikniket a Beregardói Hegyalja Levendulamezőn, ahová mintegy húsz család érkezett.

A helyszínen Hapcsuk Gergely, a Beregardói Hegyalja Levendulamező társtulajdonosa várta a vendégeket, aki elmondta, nagyon sokan kilátogattak már az illatozó mezőre.

„Évente kétszer virágzik ez a szép és hasznos virág, általában ilyenkor hirdetünk nyílt napokat, többnyire hétvégenként. Mára úgymond hírünk ment, így sokan, közöttük iskolás és egyházi csoportok, nyugdíjasok látogatnak hozzánk. De tartottak már itt kisebb ünnepségeket, így például szülinapokat is” – számolt be Hapcsuk Gergely.

A virágba borult levendulamező, amelyet végig gyümölcsfák öveznek, mindenki számára valódi kikapcsolódást és feltöltődést jelentett. A fák árnyékában mindenki talált megfelelő helyet egy kis piknikezéshez, együtt töltött minőségi időhöz. A mező közepén lévő kis halastavat a fiúk azonnal körbeállták horgászbotokkal. Az anyukák és lányaik egy kis pihenő után levendulaszedésbe kezdtek, majd Markó Veronika kézműves­oktató segítségével felhasználták az illatozó növényeket.

„Fontos, hogy ezekben a nehéz napokban is tudjunk örömet csempészni az életünkbe és lehetőséget teremteni arra, hogy megbeszéljük közös problémáinkat. Valamint jó volt látni, hogy a családok értékelték azt az időt, amit együtt tölthettek a családjukkal” – emelte ki Szilágyiné Tóth Gabriella, a KMNE alelnöke.

A levendula nemcsak a látványával nyugtatja a szervezetet, hanem számos jótékony hatása is van, többek között ezekbe kaptak betekintést a résztvevők.

„Elsősorban a nyugtató hatását emelném ki, már maga a környezet is megnyugtatja az idelátogatót. Szerintem a mostani helyzetben erre gyereknek és felnőttnek egyaránt szüksége van” – hangsúlyozta a levendulamező tulajdonosa, aki párjával, Markó Veronikával gondozza a mezőt. Ehhez hozzátéve Veronika elárulta, amit ember elkészíthet levendulából, ők azt elkészítik.

„A legismertebb a levendulás illatzsák, ami nemcsak szép, de hasznos is, mert akár három évig megtartja az illatát, például ruhásszekrénybe téve kellemes illatot biztosít a ruháknak. Kevesen tudják, hogy a levendula fogyasztható, italok és ételek is készülhetnek belőle. Mi vegyes szörpöt készítettünk, epret, erdei gyümölcsöket, szedret és szőlőt társítottunk a levendulához, és isteni ízeket kaptunk, ugyanígy vegyes lekvárjaink is vannak. Konyhai felhasználású termékeink is vannak, szárított fűszersó, morzsolt levendula, illetve fürdősó” – mutatta be a felhozatalt Veronika, aki igény esetén kézművesként is foglalkozik a hozzájuk látogatókkal. A nagycsaládos gyerekekkel levendulás illatosítót készítettek.

A levendulás piknik nem csak arra adott lehetőséget, hogy meghallgassák egymás problémáit, de arra is, hogy a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete még erősebb és összetartóbb lehessen.

TV21 Ungvár/K. K.