Egy harmadik ország is visszahívta aláírását a békecsúcs nyilatkozata alól

2024. június 19., 09:51

Irak és Jordánia után Ruanda is visszavonta aláírását a múlt hétvégén Svájcban megrendezett globális békecsúcs zárónyilatkozata alól – derül ki az aláíróknak a svájci külügyminisztérium honlapján közzétett frissített listájából, amelyről a DW számolt be.

Ily módon a június 18-i, keddi állapot szerint 77, a konferencián részt vett állam támogatta a békecsúcs zárónyilatkozatát.

Olekszandr Bevz, az Ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója korábban a Szabadság Rádió műsorában azt mondta, hogy az ukrán fél felveszi a kapcsolatot Svájccal az aláírók névsorának pontosítása végett. Egyben jelezte, hogy a zárónyilatkozat továbbra is nyitva áll a csatlakozni kívánó országok előtt.

Ugyanakkor a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus, amelyet Bartolomaiosz pátriárka képviselt Svájcban, csatlakozott a csúcstalálkozó közös nyilatkozatának aláíróihoz. Bartolomaiosz ökumenikus pátriárka a csúcson elmondott beszédében „közös kötelességnek és küldetésnek” nevezte a béke fenntartását.

Ezzel az ökumenikus patriarchátus lett az ötödik nemzetközi szervezet, amely aláírta a nyilatkozatot. További aláírók az Európa Tanács, az Európai Unió, az Európai Parlament és az Európai Tanács.

(dw.com/Kárpátalja)