G7-csúcs: +50 milliárd dollár Ukrajnának

2024. június 19., 09:05 , 1215. szám

A világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő Hetek csoportja (G7) tagországainak – USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Japán, Kanada, Olaszország – állam- és kormányfői megállapodtak arról, hogy Ukrajnának mintegy 50 milliárd dolláros kölcsönt nyújtanak a befagyasztott orosz eszközökből származó nyereség felhasználásával. A hírt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is megerősítette a dél-olaszországi Fasanóban tartott csúcsot követő sajtótájékoztatóján június 13-án.

A Jevropejszka Pravda tudósítása szerint Meloni elmondta, a Hetek csoportjában „politikai megállapodás született arról, hogy Ukrajnának az év végéig további, mintegy 50 milliárd dolláros pénzügyi támogatást nyújtsanak egy hitelkereten keresztül, amelynek a törlesztésére felhasználható a joghatóságaink alatt zárolt orosz eszközökből származó többletnyereség”.

Az olasz kormányfő hangsúlyozta, hogy ezt a támogatást nem maguknak az orosz eszközöknek az elkobzásával, hanem az ezekből az eszközökből származó, idővel felhalmozódó nyereség felhasználásával fogják biztosítani.

„A mai egy alapvetően politikai lépés, amelyet most technikai szempontból gyorsan ki kell dolgozni, egyértelműen figyelembe véve az Európai Unió szintjén már elfogadott szabályozási keretet, de váratlan eredmény, amelyre különösen büszke vagyok” – tette hozzá az olasz miniszterelnök.

A lényeg az, hogy Ukrajna megkapja az 50 milliárdot a szövetségesektől, a hitelt pedig kamatostul abból a befagyasztott, mintegy 300 milliárd euró értékű orosz aranyból és valutatartalékból törlesztik, amelyet nyugati pénzügyi szervezetekben őriznek, és amely évi több milliárdos hasznot hoz kamat formájában – fogalmazta meg közérthetően a döntést a BBC News Ukrajina.

Az orosz javak egyszerű elkobzását és Ukrajnának való átadását a nyugati szövetségesek túl bonyolultnak és jogi szempontból kétesnek tartották – tette hozzá a portál. Amint azt Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke korábban kifejtette, egy ilyen lépés a „nemzetközi rend megsértésének kockázatával járna..., amelyet szeretnénk, ha Oroszország tiszteletben tartana”.

Volodimir Zelenszkij elnök aznap esti videoüzenetében jelezte: a G7-csúcs résztvevőivel az ukrán hadsereg igényeiről is tárgyalt, mindenekelőtt a légvédelemről, ezen belül is az amerikai Patriot légvédelmi rendszerekről.

Különös hangsúlyt fektettek a bejelentett katonai segítség mielőbbi átadására.

„Minden vezetővel tárgyaltunk a bejelentett csomagok Ukrajnába szállításának felgyorsításáról” – jelezte az elnök.

A csúcstalálkozó június 14-én nyilvánosságra hozott zárónyilatkozata szerint a résztvevők kinyilvánították Ukrajna megingathatatlan támogatását. A hét ország vezetői készek „szolidárisan támogatni Ukrajna szabadságharcát és újjáépítését, ameddig csak kell”. Ezenkívül a kollektív erőfeszítések fokozása felé vették az irányt „a lefegyverzés és az orosz hadiipari komplexumnak a finanszírozástól való megfosztása érdekében”.

(ntk/eurointegration.com.ua/bbc.com)