Jön a „gazdasági lefoglalás”?

2024. június 19., 18:46 , 1215. szám

A parlamentben nyilvántartásba vették Az iparpolitikáról és a gazdaság reálszektorának kiszámíthatóságáról szóló 11 331. számú törvényjavaslatot, amely tartalmazza a hadköteles munkavállalók mozgósítással szembeni gazdasági lefoglalásának (економічне бронювання) koncepcióját – jelentette az Ekonomicsna Pravda (EP) Dmitro Nataluhára, a Legfelső Tanács Gazdaságfejlesztési Bizottságának elnökére hivatkozva június 12-én.

„A törvényben lefektettük a »gazdasági lefoglalás« fogalmát, amely lehetővé teszi számunkra, hogy nehezen pótolható szakembereket tartsunk meg a gazdaság számára” – mondta el a képviselő.

Nataluha szerint a lefoglalás a következők szerint működne:

‒ minden gazdálkodó szervezetnek lehetősége lenne lefoglalni alkalmazottját, aki után megfizeti a megemelt, havi 20 000 hr katonai illetéket;

‒ az emelt díjat nem a munkavállaló, hanem a vállalkozás fizetné – a cég maga határozná meg, hogy kik a „legkritikusabbak” a tevékenysége szempontjából, amit a megállapított illeték befizetésével erősítene meg;

‒ a lefoglalás minden gazdasági egységre vonatkozna, ami kiküszöbölné például azt a problémát is, hogy a külföldi vállalatok képviseletei vagy az egyéni vállalkozók nem élhetnek a lefoglalás lehetőségével; ez utóbbiaknak abban az esetben nyílna lehetőségük a lefoglalásra, ha igazolni tudják, hogy az elmúlt egy esztendőben ténylegesen működtek;

‒ a lefoglalás arányáról és az eljárásról a miniszteri kabinet határozna; a megemelt katonai illeték fizetésének mechanizmusát a kapcsolódó 11 332. számú, A katonai illeték hadkötelesek lefoglalása utáni fizetésének sajátosságairól szóló törvénytervezet tartalmazza.

Nataluha hangsúlyozta, ezek a törvényjavaslatok hat hónapos munka eredményei, kidolgozói számos konzultációt folytattak le, különféle forgatókönyveket modelleztek, stb.

Hamarosan két alternatív törvényjavaslat is megjelenik:

‒ lefoglalási modell a 35 ezer hrivnyát meghaladó bérszint alapján;

‒ vegyes lefoglalási modell: 35 000 hr bérszint az alkalmazottaknál, 20 000 hr katonai járulék megfizetése az egyéni vállalkozóknál (FOP).

(zzz/epravda.com.ua)