Zászlók, ha lengenek… című kiállítás Beregszászban

2024. június 19., 17:21 , 1216. szám

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Képzési Központja adott otthont június 18-án a Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén 10. alkalommal meghirdetett Zászlók, ha lengenek… című rajz- és esszépályázata kiállításának. 

Dobsa Beáta, az MCC Beregszászi Képzési Központjának vezetője köszöntőbeszédében kiemelte, hogy ez a pályázat kiemelkedően fontos a kárpátaljai magyar közösség számára. Az itt élő magyaroknak közös feladatuk, hogy megőrizzék és továbbadják nemzeti jelképeinket, hagyományainkat és kultúránkat. Ezek az alkotások nemcsak művészi értéket képviselnek, hanem az összetartozást, a közösség erejét és nemzeti identitásunk megerősítését is jelképezik.

Dr. Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ideiglenes ügyvivője sok szeretettel köszöntötte a résztvevőket, és röviden ismertette a magyar zászló és címer ünnepének történetét. Beszédében kiemelte, hogy a rendezvény középpontjában a gyermekek, a rajzpályázat résztvevői és díjazottjai állnak, és hogy a gyermekek rajzai egyfajta üzenetet hordoznak. Mivel gyakran rajzaikban fejezik ki azt, amit szavakkal nem tudnak megfogalmazni.

Erfán Ferenc kárpátaljai festőművész, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója, aki értékelte a rajzpályázatra beérkezett alkotásokat, köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kiállítás legfontosabb üzenete az, hogy összetartsuk az itt maradtakat, és megmutassuk hovatartozásukat.

„Egy fontos tanulság, és amiben hiszünk küldetésünkként itt, a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben is, hogy nemcsak az anyaország tehet a magyarságért, és nem feltétlenül csak Budapestről érkezhetnek jó ötletek vagy üzenetek, hanem bizony az anyaországi közösség is nagyon sokat tanulhat a külhoni kultúrából és közegből. Elég csak megnézni ezeket a pályaműveket, akár azokat is, amelyeket most itt ki tudtunk állítani az MCC beregszászi kirendeltségén, hogy a külhoni gyerekek milyen nemzetismeretről, hazaszeretetről, elköteleződésről, identitásválasztásról, sőt identitásvállalásról tesznek tanúbizonyságot – ez bizony példamutató kifejezetten az anyaországi közönség számára is. Ami még nagyon fontos küldetése ennek a pályázatnak, és itt talán legjobban tetten érhető most Kárpátalján, hogy aki végigtekint a képeken, bizonyságot kap arról, hogy ha a magyar gyermeknek megmarad a nemzettudata, hazaszeretete, az senki ellen nem irányul, sőt az kifejezetten értéket képvisel mindenki számára” – hangsúlyozta dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese.

Az eseményen átadták a Petneházy Alapítvány ösztöndíját is, melyet Maruszinec Marianna, a Rákóczi-főiskola Történelem- és Társadalomtudományi Tanszékének docense, MCC KKV-alumni tag, fiatal kutató vehetett át először itt, Kárpátalján.

Petneházy Dávid, az alapítvány elnöke elmondta, hogy az alapítványt 4-5 éve hozták létre azzal a céllal, hogy támogassák a Kárpát-medencében élő tehetséges és elhivatott fiatalokat, valamint közösen őrizzék meg azokat a kulturális hagyományokat és értékeket, amelyekre különös hangsúlyt szeretnének fektetni. Kárpátalján az MCC helyi képzési központjában olyan partnerekre találtak, akiknek munkássága és emberi mivolta is komoly garanciát jelent arra, hogy kiváló diákokat nevelnek. Büszkék arra, hogy egy ilyen partnerrel gazdagodtak, és különösen fontos számukra, hogy az ösztöndíjat egy ígéretes fiatal kutató kapta meg, aki előtt nagy karrier áll, és akit szeretnének segíteni abban, hogy még előrébb jusson.

A rendezvényt Gogola Eszter egy gyönyörű népdalcsokorral tette emlékezetessé. Előadása különleges hangulatot kölcsönzött az eseménynek.

D. A.