Három kárpátaljai csapat a Határtalanul középiskolai vetélkedő Nagydöntőjében

A munkácsi Rákóczisok a legjobb tíz között

2024. június 20., 15:28 , 1216. szám

Nagyszabású virtuális gálával zárult a Nemzetpolitikai Államtitkárság Határtalanul Programhoz kapcsolódó középiskolai vetélkedősorozata, melyen ezúttal is több mint 160 ezer magyarországi és külhoni tanuló vett részt. A Nagydöntőbe 19 csapat jutott be a Kárpát-medence iskoláiból, köztük Kárpátaljáról a Gáti Kovács Vilmos Líceum Álmok tollforgatói nevű csapata, a Péterfalvai Református Líceum PRL Power csapatnevet viselő 10. osztálya, valamint a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola Rákóczisok csapata.

A Nagydöntő előtti köszöntőjében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára gratulált a döntőbe jutott tanulóknak a nagyszerű eredményekért, és felkészítő tanáraiknak, akik odaadással koordinálták és felügyelték a diákok munkáját. „A Határtalanul Program célja, hogy minden magyar fiatal iskolás évei alatt legalább egyszer, a magyar kormány támogatásával eljuthasson a szomszédos országok magyarlakta területeire. A Határtalanul középiskolai vetélkedő küldetése hasonló: lehetőséget teremteni a fiatalok számára, hogy megismerkedjenek, összemérjék tudásukat és erősítsék a nemzeti összetartozást” – emelte ki az államtitkár, hozzátéve: nagy öröm számára látni azt, hogy a vetélkedő iránt idén is hatalmas volt az érdeklődés, s noha a csapatok különböző régiókból érkeztek – Erdélyből, Magyarországról, a Partiumból, a Felvidékről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és Horvátországból –, összeköti őket magyarságuk és a közös történelmi gyökereik. „A Nemzetpolitikai Államtitkárság a jövőben is mindent megtesz a Kárpát-medencei ifjúság támogatása érdekében, mert magyar fiatalok nélkül nincs magyar jövő” – szögezte le Potápi Árpád János, s végezetül arra biztatta a verseny résztvevőit, hogy a játék során kialakult barátságokat – hasonlóan a közös történelmi gyökerekhez – ápolják és őrizzék meg a jövőben is.

A Határtalanul középiskolai vetélkedőre jelentkezett csapatok az elő- és középdöntők során izgalmas irodalmi, földrajzi, történelmi, néprajzi és a magyar kultúrát érintő témakörökben mérték össze tudásukat, melynek elsődleges célja az volt, hogy a tanulók közelebbről megismerjék a Kárpát-medence magyarlakta területeit, az ott élők hagyományait és kultúráját. Az elődöntőket követően a középdöntőbe 400 csapat jutott be, akik közül a legjobban teljesítő osztályok versenyeztek az élőben közvetített Nagydöntőben, mely ezúttal is három online fordulóból állt. A csapatok a három tudáspróbán maximum 3 x 30 pontot gyűjthettek, míg a negyedik, kreatív feladattal – egy korábban elkészített, a versenyző osztályt bemutató kisfilm – maximum 60 pontot szerezhettek. A gála során a feladatok teljesítése közben a 19 nagydöntős csapat által készített bemutatkozó videókat is levetítették.

Az összesített pontszámok alapján a verseny első helyezettje a Budapesti Eötvös József Gimnázium csapata lett, a második helyezett a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium, a harmadik helyen a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (Eszék) végzett. Kiváló eredményt ért el a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola csapata (8. helyezett), a Péterfalvai Református Líceum 10. osztálya (12. helyezett), valamint a Gáti Kovács Vilmos Líceum csapata (15. helyezett) is.

A Nagydöntő első tíz helyezettje az értékes jutalmakon felül meghívást kap a Honfoglaló táborba, melyet rendszerint augusztus végén szerveznek meg Noszvajon.

lexi