NBU: Csökkenő alapkamat, gyorsuló infláció

2024. június 20., 09:27 , 1215. szám

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) 0,5 százalékponttal 13%-ra csökkentette az alapkamatot. A döntést a jegybank a visszafogott inflációs mutatókat, az inflációs várakozások folytatódó javulását és a további inflációs dinamika kockázatainak egyensúlyát figyelembe véve hozta meg – jelentette a forbes.ua Andrij Pisnijre, az NBU elnökére hivatkozva június 13-án.

Az infláció változatlanul az NBU által előre jelzettnél alacsonyabb szinten van, májusban 3,3% volt. Az ok alapvetően továbbra is ugyanaz: a nyers élelmiszerek árának csökkenése a kedvező időjárási viszonyok, a tavalyi nagy termés hatásai miatt, s mert egyes termelők jelenleg a külföldi piacok helyett a hazait célozzák meg.

Az NBU előrejelzése szerint az árak növekedése felgyorsul, de mérsékelt marad az év végéig. Ezt befolyásolja a vállalkozók költségeinek növekedése, a bérek emelkedése és ennek az árakban való megjelenése, valamint a villamos energia tarifáinak emelkedése.

Ugyancsak befolyásolhatja az infláció gyorsulását a költségvetési szükségletek finanszírozását szolgáló közvetett adók és a jövedéki adók esetleges emelése. Másrészt az olyan tényezők, mint Ukrajna helyreállítási programjainak kiterjesztése, vagy az Oroszországi Föderáció befagyasztott eszközeiből származó jövedelem esetleges átadása Ukrajnának, az infláció lassulásának irányában hathatnak.

Az infláció és a gazdasági növekedés fő kockázata változatlanul a háború.

(szcs/forbes.ua)