A Nagydobronyi kistérségben járt a Máltai Szeretetszolgálat játszóbusza

2024. június 22., 11:50 , 1216. szám

Több mint egy éve járják vidékünket a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) munkatársai a szervezet játszóbuszprogramjával. Ez idő alatt már több mint 4 000 helyi, illetve ideiglenesen áttelepült fiatalnak szereztek önfeledt pillanatokat. Az elmúlt napokban az Ung-vidékre érkeztek, ahol előbb Nagydobronyban és Kisdobronyban, majd Csongoron foglalkoztak a gyerekekkel.

A program nemzetközi összefogással indult útjára 11 nyugat-európai társszervezet jóvoltából, melyek három egységet állítottak fel a Máltai Szeretetszolgálat beregszászi, lembergi, valamint ivano-frankivszki kirendeltségénél. A foglalkozások bármely intézmény számára elérhetők, csupán a szeretetszolgálat felé kell jelezni igényüket.

„Már több mint egy éve zajlik a játszóbuszprogramunk, de még mindig sok olyan intézmény van, ahová egyszer sem sikerült eljutnunk, hiszen feltett célunk, hogy mindenhová legalább egyszer kiszálljunk, és felhőtlen szórakozással egybekötött játékos foglalkozásokat tartsunk a gyerekeknek” – hangsúlyozták a szervezők.

A program lényege – a szórakozás mellett – a fiatalok játékos fejlesztése, továbbá az, hogy segítse a Kelet-Ukrajnából érkezett fiatalok integrálódását a helyi közösségekbe. Mindemellett céljuk, hogy a finommotorikát, az ügyességet, a térérzékelést és az egyensúlyérzéket fejlesszék, ezenfelül pedig oldják a gyerekekben lévő feszültséget, ami a mostani háborús helyzet miatt alakult ki bennük.

„Szeretnénk minél több helyet meglátogatni és elvinni egész Kárpátaljára a játszóbusz lehetőségét, hiszen rengeteg gyerek küzd a beilleszkedés problémájával, és ezek a közösségépítő élmények elősegítik az ilyen jellegű problémák leküzdését” – emelte ki Makuk János, a BJMSZ igazgatója, valamint hozzátette: „Mindegy, hogy egy-egy helyszínen a gyerekek százhúszan vannak, vagy hárman, számunkra az a lényeg, hogy jól érezzék magukat, kapjanak egy kis pszichológiai támogatást és felejthetetlen emlékeket.”

Csongoron a programot az iskola kertjében bonyolították le, ahol az óriás ötödölő mellett olyan játékokat is kipróbálhattak a fiatalok, amelyek által beleélték magukat fogyatékkal élő társaik helyzetébe, annak érdekében, hogy megértéssel és segítséggel forduljanak feléjük a későbbiekben.

„A gyerekek nagy-nagy várakozással és szeretettel fogadtak bennünket” – számolt be Papp Anita, a BJMSZ munkatársa, továbbá hozzátette: „Új játékokkal is megismertettük a résztvevőket, mint például a kerekesszékes akadálypálya. Ezekkel a játékokkal szeretnénk a gyerekeket érzékenyíteni annak érdekében, hogy segítsék a társadalomban hátránnyal élőket.”

A szervezők izgalmas mozgásos és kézműves-foglalkozásokkal is készültek a diákok részére. A mozgásos programon a gyerekek egyéni és csapatjátékokban vehettek részt, akadálypályákat teljesítettek, ügyességi vetélkedőkön versenyeztek, különböző labdajátékokkal játszottak. A kézműves-foglalkozásokon elkészült alkotásokat pedig minden gyerek hazavihette emlékbe.

 (TV21 Ungvár/K. K.)