Felvételi időszak a Rákóczi-főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetében

2024. június 23., 14:42 , 1215. szám

Idén is várja a felvételizőket a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Felsőfokú Szakképzési Intézete (FSZI). Az intézményben a diákok egy nagyszerű közösség tagjaiként tanulhatnak, anyanyelvükön tudnak érettségi bizonyítványt és szakmát igazoló diplomát is szerezni. Az Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma által elfogadott 2024-es felvételi eljárásnak megfelelően elkészült az intézmény felvételi szabályzata is. Így rövidesen kezdődik a felvételi időszak a Rákóczi-főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetében is. A legfontosabb tudnivalókról Rádik Irént, az FSZI Felvételi Bizottságának titkárát kérdeztük.

– Milyen szakokra hirdet felvételt idén a Rákóczi-főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete, és kik jelentkezhetnek az intézménybe?

– Az előző évekhez hasonlóan öt szakra lehet jelentkezni: óvodapedagógia, szociális munka, alkalmazott matematika, számvitel és adóügy, valamint turizmus és rekreáció szakra. Az intézetbe a 9. osztályt befejező diákok jelentkezhetnek.

– Mit kell tudni a felvételi vizsgákról? Milyen változások születtek e téren?

– A 2022-ben kialakult helyzet miatt már az előző évi felvételi eljárás is nagyban megváltozott. Korábbi években mindig voltak felvételi vizsgák, azonban Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma idén is figyelembe vette a jelenleg is tartó folyamatokat és a kihívásokat, amelyekkel a felvételi előtt álló diákok küzdenek, ezért egyszerűsítette a felvételi eljárást. A mi intézményünk esetében ez a motivációs levél megírását jelenti. Tehát ahhoz, hogy a diák jelentkezzen hozzánk és részt vegyen a felvételi versenyben, elegendő a motivációs levél benyújtása ukrán és magyar nyelven.

– Milyen legyen egy jó motivációs levél?

– A motivációs levél célja az, hogy a diák bemutatkozzon, rámutasson azokra a tulajdonságokra, amelyek alapján ő az általa választott szakra való diák. A levél lehetőség arra, hogy az elbíráló bizottság megismerje a jelentkezőt. A Felsőfokú Szakképzési Intézet honlapján megtalálhatók a motivációs levél követelményei és elbírálásának kritériumai, valamint mintalevelek a különböző szakokra. (https://fszi.kmf.uz.ua/felveteli-2024/)

A motivációs levél három részből áll. Az első részben a bemutatkozás történik. Itt nagyon fontos, hogy pontosságra törekedjünk. A második részben fel kell tüntetni, hogy milyen szakra/szakokra szeretne felvételizni a diák. Ezután következik a kiválasztott szak/szakok indoklása. Majd a versenyeken, vetélkedőkön elért eredmények bemutatása, s az érdeklődési kör, szabadidős tevékenységek és a jövőre vonatkozó tervek vázolása. A harmadik rész a lezárás. A figyelem megköszönése, a megírás időpontja, aláírás teljes névvel, telefonszámmal és e-mail-címmel.

Fontos megjegyezni, hogy a honlapra felöltött minta-motivációslevél csak útmutatás a felvételizők számára. Ez nem kötelező, hanem csupán tájékoztató jellegű. Bátorítjuk a jelentkezőket, hogy legyen ez a motivációs levél személyes hangvételű, hiszen ez lesz az az eszköz, amelyen keresztül megismerhetjük a felvételizőt. Bátran fejezzék ki gondolataikat, terveiket, érdeklődési körüket.

Abban az esetben, ha a felvételiző több szakra is benyújtaná a jelentkezési kérelmet, minden szakra külön-külön motivációs levelet kell benyújtani.

– Hogyan lehet jelentkezni a Felsőfokú Szakképzési Intézetbe?

– A felvételizőnek jelentkezéskor egy elektronikus fiókot kell létrehoznia, amelyet megtehetnek a https://vstup.edbo.gov.ua/ oldalon június 25. és július 13. között. Ehhez egy aktív e-mail-címre, a megszerzett végzettséget igazoló bizonyítvány számára, személyi igazolványra (vagy kódszámra), elérhetőségekre és színes okmányképre lesz szükség.

Július 1. és július 13. között a felvételiző elektronikus fiókján keresztül be lehet nyújtani a választott intézményhez a jelentkezési kérelmet a motivációs levéllel együtt (ekkor szükséges a motivációs levél Word formátumban, adathordozón).

Az elektronikus fiók felülete ukrán nyelven működik, hiszen ez egy országos rendszer a felvételizők számára. Felsőfokú Szakképzési Intézetünk felvételi központ létrehozásával biztosítja a jelentkezőknek a segítséget. Tehát aki úgy érzi, hogy szeretné igénybe venni a segítségünket, azokat nagy szeretettel várjuk iskolánkban – Beregszász, Oroszlán utca 30. szám alatt – 2024. június 25-től.

– Mit kell tudni a motivációs levelek elbírálásának időpontjairól?

– A jelentkezési időszak július 13-án zárul intézményünkben. Július 14. és 22. között kerül sor a motivációs levelek elbírálására.

Fontos kiemelni azt is, hogy amennyiben a diák az általa választott összes szakra bejutott, ki kell választania egyet, amelyikre szeretne beiratkozni. Természetesen ezt a hivatalos kiértesítéskor mindenki számára elmondjuk. A felvételi akkor zárul le, amikor már mindenki beiratkozott, megtette a választását, és meglett a végleges névsor.

– Milyen lehetőségeket kínál a diákoknak a Felsőfokú Szakképzési Intézet?

– Az érettségi megszerzése mellett mindenkit magas szakmai szinten készítünk fel az általuk választott szakmára. Az oktatás teljes mértékben ingyenes, emellett a diákok havonta ösztöndíjban részesülnek. 2021-ben egy teljesen új épületbe költöztünk, ahol új kollégium, új tantermek, új sportpályák várják a diákokat. Számos szabadidős tevékenységre is lehetőség van a néptánctól kezdve egészen a sportolásig, a különböző versenyektől a kirándulásokig. Lendületes, vidám csapat várja az jelentkezőket.   

  H. Á.