A TSF-hexapod alkalmazását oktatták Munkácson

Amerikában szabadalmaztatott orvosi eljárással segíthetnek végtagsérült katonáinkon

2024. június 24., 16:33 , 1216. szám

Az Amerikai Egyesült Államokból és Írországból érkeztek ortopéd traumatológus szakorvosok, hogy Munkácson egy ötnapos kurzus keretében, június 21. és 25. között bemutassák ukrán kollégáiknak az USA-ban 2001-ben szabadalmaztatott és 2003-tól széles körben használt eszközt, a TSF-hexapodot, amely a törött végtagok rögzítésére és hosszabbítására, különféle végtagdeformitások korrekciójára szolgál. A képzést a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház szervezte, együttműködve a Munkácsi Állami Egyetemmel, az utóbbi biztosította a helyszínt az elméleti képzések és bemutatók számára. Június 24-én bemutatóműtétekre került sor a megyei gyermekkórházban, ahol Ukrajna különböző részéből jött, végtagdeformitással küzdő gyermekeket műtöttek meg, valamint 20 gyermeket konzultációra is fogadtak a külföldi szakorvosok.

A képzés hivatalos megnyitójára július 22-én, szombaton került sor, ahol dr. Biró Erzsébet gyermekorvos, a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház igazgatója, Jurij Huzinec, Kárpátalja katonai kormányzójának helyettese, Miroszlava Livcs, a Kárpátaljai Megyei Tanács apparátusának vezetője és Tetjana Serban, a Munkácsi Állami Egyetem rektora köszöntötte a külföldi szakembereket és az ukrajnai szakorvosokat.

Dr. Biró Erzsébet tudósítónknak elmondta: „Ukrajnában elsőként a mi kórházunkban dr. Jurij Demjan doktor, gyermektraumatológus kezdte alkalmazni ezt módszert a gyermekek végtag-deformációjának gyógyítására. Nagyon jók a tapasztalataink. Időközben ifjabb dr. Jurij Demjan és dr. Plesa Péter gyermektraumatológusok is alkalmazzák, hisz két évvel ezelőtt kaptunk TSF-hexapodokat egy jótékonysági szervezettől. A háború kitörése óta sajnos nemcsak a gyerekeknek van szüksége arra, hogy végtagdeformitásukat kezeljük. Orvosaink önkéntesként a katonai kórházban és a járási kórházban is rendszeresen műtik a fronton megsérült katonákat, valamint az ő sérült végtagjaik helyreállítását végzik ezzel a módszerrel és eszközzel. Ennek a módszernek az eszközön túl a szíve egy számítógépprogram, amely egy navigációs rendszer.

A mostani kurzusra az USA-ból és Írországból jött nyolc professzor az amerikai dr. Roman Hayda professzor vezetésével, de ott van az oktatók között már a mi orvosunk, dr. Jurij Demjan is, aki PhD-fokozattal rendelkező ortopéd traumatológus, és Amerikában megszerezte azt a tanúsítványt, amely igazolja, hogy neki is jogában áll oktatni ezt a módszert. Az oktatók mellett a hallgatóság is neves ukrán traumatológus szakorvosokból áll, akik az ukrajnai katonai és civil kórházakból érkeztek. Itt vannak Ukrajna védelmi minisztériumának vezető ortopéd traumatológusai is” – mondta el lapunknak a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház igazgatója.

A végtagdeformitások TSF-módszerrel és -hexapoddal történő gyógyításáról dr. Roman Hayda professzor tartott részletes előadást, majd bemutatóasztaloknál is lehetett annak gyakorlati alkalmazásával ismerkedni. Az elismert ortopéd sebész, Hayda professzor – az USA hadseregének volt katonaorvosa, aki 24 év szolgálat után ezredesként ment nyugdíjba, azóta a Rhode Island Kórház és a Brown Egyetem Ortopédiai Sebészeti Osztályának vezetője – ukrán nyelven adott elő, hisz ukránok voltak a felmenői és ő is, kis akcentussal bár, de jól beszéli az ukrán nyelvet. Előadásában elmondta, hogy a Taylor Spatial Frame (TSF) egy külső rögzítő, amelyet ortopéd sebészek használnak összetett törések és csontdeformitások kezelésére. Az orvostechnikai eszköz az Ilizarov-módszeren alapszik. A Taylor Spatial Frame az Ilizarov-készüléknek és módszernek egy továbbfejlesztett változata, Charles Taylor amerikai ortopéd sebész fejlesztette tovább. A készülék két vagy több alumínium vagy szénszálas gyűrűből áll, amelyeket hat támaszték köt össze. Mindegyik rugóstag egymástól függetlenül meghosszabbítható vagy rövidíthető a kívánt eredmény elérése érdekében. A TSF-et az USA-ban felnőtteknél és gyermekeknél is alkalmazzák akut törések, veleszületett deformitások, valamint összetett végtagdeformitások kezelésére. Alsó és felső végtagokon is használható. A módszer része egy speciális szoftver, amelybe betáplálják a rögzítési paramétereket és minden szükséges adatot, a program ezután elkészíti a rugóstag-változtatások pontos menetrendjét, amelyeket aztán az orvos és a páciens követ. A támasztékokat általában naponta át kell állítani, amíg el nem érik a megfelelő eredményt. Miután a deformitást kijavították, a keretet a végtagon kell hagyni, amíg a csont teljesen meg nem gyógyul. Ez gyakran 3–6 hónapot vesz igénybe, a deformitás természetétől és mértékétől függően.

Dr. Roman Hayda professzor tudósítónknak elmondta: „Továbbképzésünk célja, hogy megosszuk ismereteinket. Ukrajnában sokan ismerik a módszert, de a munkácsi orvosokon kívül senki nem alkalmazza. Ez az orvostechnikai eljárás nagyon sok lehetőséget biztosít, lehetővé teszi a végtagok minden irányba történő kiegyenesítését, nagyon komplex problémák megoldását is lehetővé teszi, igaz, vannak olyan, nagyon súlyos esetek, amelyek gyógyítására már nem alkalmas. Tudjuk, hogy itt most vannak olyan speciális sérülések a háborús események következtében, amelyeknek súlyos ára lesz. Ezt tudom amerikai háborús tapasztalataim alapján. Abban próbálunk segíteni, hogy az itteni orvosok minél több lehetőséggel rendelkezzenek, minél magasabb szinten tudjanak gyógyítani, lehetőség szerint helyre tudják hozni a végtagot, hogy a beteg, a sebesült katona teljes értékű életet élhessen – ez a célunk” – fogalmazott az amerikai professzor.

Badó Zsolt