Az elnök leváltotta Szodol altábornagyot

2024. június 25., 08:45

Volodimir Zelenszkij elnök Jurij Szodol altábornagy helyett Andrij Hnatov dandártábornokot nevezte ki az Ukrán Fegyveres Erők Egyesült Erőinek parancsnokává – jelentette az Ukrajinszka Pravda június 24-én, hétfőn este.

„Megbeszéltük (a tanácskozáson – a szerk.) a személyi kérdéseket az Ukrán Fegyveres Erőkben. Úgy döntöttem, hogy az Ukrán Fegyveres Erők Egyesült Erőinek parancsnokát, Jurij Szodol altábornagyot Andrij Hnatov dandártábornokkal váltom fel” – jelentette be Zelenszkij videoüzenetében az Elnöki Hivatal honlapján.

Az államfő nem közölte Szodol leváltásának okát, június 24-én azonban ismertté vált, hogy Bohdan Krotevics, a Nemzeti Gárda Azov dandárjának vezérkari főnöke kérvényezte az Állami Nyomozó Irodánál (DBR), hogy indítsanak nyomozást Jurij Szodol altábornagy ügyében a személyi állományt ért nagy veszteségek miatt.

Andrij Hnatov a Dél Hadműveleti Parancsnokság erőinek korábbi vezérkari főnöke és parancsnok-helyettese. 2023 tavaszán Bahmut védelmét irányította. Mielőtt a Dél Hadműveleti Parancsnoksághoz került volna, a Krímből származók egységeiből alakított 36. tengerészgyalogos dandár parancsnoka volt. Maga Hnatov is szolgált a félszigeten, mielőtt Oroszország megszállta azt.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)