A káposztafélék gyomirtása I.

2024. június 25., 13:42 , 1215. szám

Mivel a káposztaféléket tápanyagokban gazdag talajon termesztjük, sőt a fejes káposzta termesztésénél ajánlott a szerves trágya használata, ezért a gyomirtás különösen fontos technológiai szempont. Hiszen nem mindegy, hány alkalommal kell kézi kapálást végeznünk. A káposztaféléknél a rendelkezésre álló néhány gyom­irtó hatóanyag megkönnyítheti a termesztést, illetve csökkentheti annak költségeit.

A gyomos állományban növekedett kultúrnövényt szinte minden fenyegeti, elnyomja, dézsmálja. Évről évre nagyobb probléma a meztelen csigák okozta kártétel, mely egy elgyomosodott állományban különösen nagy lehet. Továbbá a gyomok erőteljes növekedésük miatt túlnövik az állományt, a kártevők, kórokozók is gyorsan elszaporodhatnak, és hatástalanok lehetnek a növényvédelmi kezelések. Ha a termelő végiggondolja, hogy mennyibe kerül 2-3 alkalommal megkapálni a területet, sok esetben elrettentő számára a káposztafélék termesztése. Ismerve a gyomirtó szereket és a gyom­irtó hatóanyagokat valamivel olcsóbban megúszhatjuk a gyomszabályozást. Mindössze annyit kell tennünk, hogy utánaolvasunk egy kicsit a témának, vagy felvesszük a kapcsolatot az illetékes falugazdásszal.

 

A káposztafélék gyomirtása

A Káposztafélék esetében is van lehetőségünk gyomirtó szereket használni, igaz, számuk igen korlátozott, s csak a termesztés kezdeti szakaszában alkalmazhatók. Kivételt képez a karfiol, melynek érzékenysége miatt állománykezelés nem ajánlott. Amennyiben jól csináljuk, kézi kapálás nélkül vagy csupán egy kézi kapálással is megúszhatjuk a szezont.

Az évelő egyszikűek, vagyis a tarackosok és az évelő kétszikűek, azaz a mélyen gyökerező, nagy levelű gyomok ellen kizárólag az elővetemény tarlóján tudunk védekezni glifozát hatóanyagú készítményekkel, ezért a terület kiválasztása és a megfelelő elővetemény (általában kalászos kultúrák) kulcsfontosságú.

A magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen alapkezeléssel, továbbá a vegetáció során az alapkezelések által esetlegesen meghagyott gyomok ellen kapálással vagy kiegészítő állománykezelésekkel védekezhetünk.

 

A talajba bedolgozandó gyomirtó szerek

Még a vetés előtt, a magágy előkészítése során a talajba dolgozható gyomirtó hatóanyag a napropamid (például a Devrinol) és a trifluralin (például a Triflurex). A terület egy menetben való elmunkálása után, a talajra permetezve, majd kb. 5-7 cm mélyre a talajba dolgozva kielégítő hatást nyújt a magról kelő gyomok ellen. Az elmunkálás során kritikus tényező, hogy ne dolgozzuk be túl mélyre a hatóanyagokat, kerüljük a talaj porhanyítását.

A napropamid hatóanyagot néhány éve az Európai Unióban már nem gyártják, de raktárkészletek még mindig vannak, és beszerezhető, sőt Ukrajnában több gyártótól – analóg márkanéven – már kapható. A szer 60 nap alatt lebomlik a talajban. A gyomirtó szert a vetés előtt 4–6 nappal juttassuk ki, és azonnal dolgozzuk is be a talajba. Ajánlott dózis: Devrinol 45 SC – 3,3–5,0 liter/ha, 300 liter permetlémennyiséggel számolva. Ha háti permetezővel juttatjuk ki a szert, akkor 110–166 ml/10 liter víz dózist használhatunk.

A trifluralin hatóanyag máig kapható a kereskedelemben (Ukrajnában), hatása valamivel erősebb, mint a napropamid hatóanyagé, azonban fontos, hogy csapadékmennyiségtől függően 9–12 hónapos lebomlási idővel számolhatunk. A gyomirtó szert a vetés előtt kb. 5-6 nappal juttassuk ki, és azonnal dolgozzuk is be a talajba. Ajánlott dózis: Triflurex 26 EC – 2,8–3,5 liter/ha, 300 liter permetlémennyiséggel számolva. Ha háti permetezővel juttatjuk ki a szert, akkor 93–116 ml/10 liter víz dózist használhatunk.

 

Vetés után, de még kelés előtt kijuttatható (preemergens) gyomirtó szerek

A vetést követően, de még a kelést megelőzően csak egy hatóanyagot alkalmazhatunk biztonsággal, ez pedig a napropamid (Devrinol). Ajánlott dózis: Devrinol 45 SC – 3,3–5,0 liter/ha, 300 liter permetlémennyiséggel számolva. Ha háti permetezővel juttatjuk ki a szert, akkor 110–166 ml/10 liter víz dózist használhatunk. Nagyon fontos, hogy a hatás kifejtéséhez megfelelő talajnedvesség vagy a kezelés utáni 10–20 mm csapadék szükséges. A szer hatástalan a csírázásnak indult és a már kikelt gyomokkal szemben.

A kínai kelben kizárólag az S-metolaklór tartalmú készítményeket használhatjuk vetés után, kelés előtt (preemergensen) a magról kelő egyszikűek ellen. (Folytatjuk.)

Molnár Ildikó,
az „Egán Ede” KGK JA  falugazdásza,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátalja Megyei
Jótékonysági Alapítvány munkatársa