Kárpátaljai néptáncegyüttesek és zenészek találkoztak Sátoraljaújhelyen

2024. június 25., 13:15 , 1216. szám

Fergeteges hangulat, csodás viseletek, csillogó szemek és kiválóbbnál kiválóbb produkciók jellemezték a hetedik alkalommal megtartott mentorprogramot, amelynek az Ukrajnában kialakult helyzetből adódóan idén harmadik alkalommal biztosított helyet a sátoraljaújhelyi Rákóczi-tábor.

A Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja (HHHK) 2017-ben hívta életre a mentorprogramját, melynek célja, hogy a már működő kárpátaljai táncegyüttesekhez havi rendszerességgel anyaországi szakemberek járjanak ki. A táncpedagógusok segítik az adott csoportok fejlődését és előrehaladását az autentikus magyar néptánc világában. Az évek során a néptáncegyüttesek mellett a népzenei műhelyek is bekapcsolódtak a mentorprogramba. A mentortalálkozó pedig az egész éves közös munka megkoronázásaként zárja le a tanévet, ahol az együttesek számot adnak munkájuk gyümölcséről.

A gálán dr. Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős helyettes államtitkára, neveléstudományi kutató, néptáncpedagógus köszöntötte a megjelenteket, aki kiemelte, mindig örömmel vesz részt olyan programokon, melyeken a kárpátaljai fiatalokkal találkozhat. Mint fogalmazott: „A kárpátaljai magyarság immár két éve nehéz körülmények között kénytelen élni. Azonban van egy olyan kapaszkodónk, egy olyan tudásunk, egy olyan örökségünk magyar emberként ezen a világon, ami egyben lehetőséget is jelent. Hiszen ebben a nehéz helyzetben erőt ad, ha hangosabban szól a zene, és hangosabban szól az ének, mert az ének, a tánc, a zene és a játék elmossa a félelmet.”

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, a rendezvény házigazdája köszöntőjében kiemelte, hogy örömmel fogadták be és adtak helyet a Pál család által elindított nagy múltú péterfalvai tábornak. Kiemelte: „Ami itt zajlik egy héten át, az maga a csoda.”

A mentortalálkozót az utóbbi években a péterfalvai Ének-, Zene-, Néptánc- és Kézművestábor keretén belül szervezték meg. A mentorprogramot idén is a 28. alkalommal megszervezett népzene-, néptánc- és kézművestábor keretén belül tartották meg. Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja vezetője köszöntőjében kiemelte: „A tábor nem pihenőhely, hanem edzőtábor, ahol alapkövetelmény a szakmaiság. A gyerekeket jutalomból hívtuk meg. Az érkezők egy része állandó résztvevője a Hagyományok Háza Hálózat mentorprogramjának, rajtuk kívül azokat a fiatalokat is megszólítottuk, akik a különböző megmérettetéseken, mint például a „Szól a fülemüle!” – Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutatón, vagy az „Átal mennék én a Tiszán...” népdaléneklési versenyen kiemelkedő eredményeket értek el.” A hálózat vezetője megköszönte a kárpátaljai oktatóknak és magyarországi mentoraiknak az egész éves kitartó munkát. S hogy minden nehézség ellenére bizalommal fordulnak a hálózathoz és a szakmaiságot választják. Mint mondta: „Ez a jövőbeni fennmaradás járható útja.”

A köszöntéseket követően a kárpátaljai együttesek – 14 néptáncegyüttes és folkműhelyek zenészei – bemutatták az egész évben tanultakat. Kiválóbbnál kiválóbb produkciókat láthattunk. A gyerekek nagy odaadással, élvezettel mutatták be a magyar népi kultúra csodálatos kincsét, őseink hagyatékát. A lendületes két és fél órás gála arról tanúskodik, hogy a kárpátaljai magyarság él és élni akar, hiszen hétfő este 300 kárpátaljai gyermek magas színvonalon táncban, zenében, énekben bizonyította be, hogy nemcsak ismeri, de „beszéli” is a magyar népi kultúra nyelvét.

A gálát követően dr. Balatoni Katalin helyettes államtitkár, Busai Norbert, a Hagyományok Háza néptáncszakcsoport vezetője, Örökös aranysarkantyús táncos, a Népművészet Mestere, Farkas Fanni és Kiss Balázs néptáncpedagógusok, a Magyar Állami Népi Együttes művészei, Pál István, a Hagyományok Háza igazgatóhelyettese, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője tartott szakmai értékelést a pedagógusok, néptáncegyüttesek vezetői számára.

A gálát követően táncházzal zárult a program, melyen a Prima Volta zenekar muzsikált, akik a gála során az együttesek élőzenei kíséretét is biztosították.   

V. E.