Fegyijenko kéri a kormányt, rendezze a 25 éven aluliak mozgósításának kérdését

2024. június 28., 14:42 , 1216. szám

Olekszandr Fegyijenko képviselő (Nép Szolgája frakció), a Legfelső Tanács Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottságának tagja azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy hozza összhangba a törvényekkel 560. számú határozatát, amely lehetővé teszi a 25 év alatti hadköteles férfiak mozgósítását. A honatya erről a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálatának műsorában («Свобода.Ранок» projekt) beszélt június 21-én.

Fegyijenko szerint ezeknek a férfiaknak a mozgósítását jelenleg tiltja a törvény. A probléma az, hogy a miniszteri kabinet határozata ellenkezik a jogszabályokkal.

„A törvény egyértelműen kimondja, hogy ez tilos. Tilos a mozgósítás 25 éves kor alatt, kivéve, ha ez önkéntes. Vagyis ha egy 25 éven aluli hadköteles önszántából jött és katona akar lenni, akkor ez természetesen megengedett. A probléma Ukrajna Miniszteri Kabinetjének 560-as határozata, amely valamilyen okból kibővítette a jelenlegi jogi szabályozást. Tegnap Ukrajna Miniszteri Kabinetjéhez fordultam azzal a kéréssel, hogy a határozatot hozzák összhangba a hatályos jogszabályokkal” – mondta Fegyijenko.

A Szabadság Rádió emlékeztet, a kormány 2024. május 16-án hagyta jóvá az 560. számú határozatot Az állampolgárok mozgósítás során, a kiemelt időszakra katonai szolgálatra történő behívásának rendjéről. Az Ukrajna bizonyos jogszabályainak módosításáról egyes, a katonai szolgálattal, mozgósítással és katonai nyilvántartással kapcsolatos kérdésekkel összefüggésben című törvény május 18-án lépett hatályba.

(pszv/radiosvoboda.org)