Az IMF újabb 2,2 milliárd dolláros hitelrészletet utal ki Ukrajnának

2024. június 29., 08:45

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa június 28-án jóváhagyta az Extended Fund Facility (EFF) program negyedik felülvizsgálatát, amely egy további 2,2 milliárd dolláros hitelrészlet kiutalását eredményezi Ukrajnának – áll az IMF sajtóközleményében, amelyet a forbes.ua ismertet.

Idén az EFF program 5,3 milliárd dollár költségvetési segélyt irányoz elő Ukrajnának.

Az IMF-misszió május 27. és 31. között dolgozott Varsóban. Ennek alapján az IMF munkatársi szinten megállapodott a hitel következő részletéről. Ezen összeg beérkezése a jövő héten várható.

Az IMF frissített makrogazdasági előrejelzése szerint Ukrajna reál-GDP-je 2024-ben 2,5-3,5%-kal, 2025-ben pedig 5,5%-kal nő.

Az IMF és Ukrajna 2023. március 31-én hagyta jóvá az EFF-ről szóló megállapodást, amely 15,4 milliárd dolláros finanszírozáshoz való hozzáférést biztosít.

Az EFF-program a negyedéves felülvizsgálatának eredményei alapján rendelkezik a következő részlet kiutalásáról Ukrajnának.

Ukrajna eddig négy részletet kapott meg, összesen 5,4 milliárd dollár értékben, ebből 0,9 milliárd dollárt márciusban. 2024-ben Ukrajna mintegy 5,3 milliárd dollár (azaz további 2,2 milliárd dollár) bevételre számít ebből a forrásból.

Kijevnek ugyanakkor 2024-ben 2,4 milliárd dollár összegű IMF-hitelt kell visszafizetnie, amelyből 0,9 milliárd dollárt már kifizetett.

Ukrajna először érte el a program negyedik felülvizsgálatát az IMF-fel. Korábban az Alap leállította a finanszírozást, mert az ukrán hatóságok nem teljesítették kötelezettségeiket.

(forbes.ua/Kárpátalja)