Tejágazat: A csúcstehenektől a kárpátaljai sereghajtókig

2024. június 29., 15:42 , 1216. szám

Ukrajna két régiójában élnek a legjobb tehenek Európában. Egyes ukrán tejgazdaságok állami támogatás nélkül fektetnek két vállra világhírű dán, holland és észt tejtermelőket. Ugyanakkor a legtöbb megyében a tejhozam az afrikai országok szintjén van – derül ki a liga.net összeállításából.

Csernyihiv megyében az agrárcégek farmjain a tehenek átlagos termelékenysége évi 11,24 tonna. Ez több, mint a három vezető tejtermelő európai ország – Dánia (évi 10,2 t), Észtország (10,1 t/év) és Csehország (9,4 t/év) – bármelyikében.

A Ternopil megyei tehenek a másodikak termelékenység tekintetében, az átlagos hozamuk évi 9,74 tonna. A bronzérmet érdemelnék ki Európában, megelőzve cseh társaikat. Ezeket az adatokat a liga.net a Magasabb hozzáadott értékű kereskedelem fejlesztése Ukrajna bio- és tejágazatában elnevezésű svájci–ukrán projekttől (Quality FOOD Trade Program – QFTP) kapta.

A vezető ukrán gazdaságok eredményei holstein teheneken alapulnak. A holsteinek képezik az állatállomány alapját bármely európai országban, az Egyesült Államokban és Kanadában is – mutat rá a liga.net.

A tejtermelés másik pólusa Kárpátalja. Az ország legnyugatibb régiójában a tehenek termelékenysége az afrikai országok szintjén van. Míg a kárpátaljaiak évente egy tonna tejet kapnak egy tehéntől, addig Egyiptomban két tonnát. Ugyanakkor a Nílus partján a bivalyok is beleszámítanak a teljes tejelő állományba, amelyek tejhozama úgy viszonyul egy normál tehénéhez, mint a moped a motorkerékpárhoz, vagy Beregszász Budapesthez: van közöttük hasonlóság, de a volumenek összehasonlíthatatlanok.

Ukrajnában azokban a régiókban a legjobb a tehenek termelékenysége, ahol fejlett mezőgazdasági társaságok és nagy tejfeldolgozó gazdaságok működnek. Az IMK, a Terra Food, a Milk Alliance és a Wimm-Bill-Dann teszi Csernyihiv megyét piacvezetővé, egyben serkentve Cserkasszi megyét is. Ternopil megyében és Hmelnickij megyében az ágazat ilyen lokomotívjai a Molokia és a Djivaldis, Mikolajiv megyében pedig a Lactalis és a Formula Szmaku (Voloskove Pole).

Ami a sereghajtókat illeti, problémáikat délen a viszonylag száraz éghajlat magyarázza. Nyugaton – Kárpátalján, Lemberg és Ivano-Frankivszk megyékben – a tejipart elnyomja a Lengyelországból és a Cseh Köztársaságból érkező import, amely ráadásul gyakran csempészáru – írja a liga.net.

Hogy az ágazatvezető megyékben miből futja holstein tehenekre, s Kárpátalján miért nem, arra cikk sajnos nem tér ki.

(pszv/liga.net)