Jutalomtábor Gáton

2024. június 30., 12:09

Június 24–28. között jutalomtábort szerveztek Gáton, a községi kultúrház területén. A táborban azok a fiatalok vehettek részt, akik az elmúlt időszakban aktívan látogatták a Gáti Kézműves Egylet szombatonként megrendezett alkalmait. Az egész délelőttös táborban közel 20 helyi kisdiák és fiatal vett részt, kortól, iskolától függetlenül.

„A tábor ötletadói, Mátyus Erika és Mihalka Mária azzal a gondolattal kerestek meg, hogy mi lenne, ha egy jutalomtáborral ajándékoznánk meg azokat a fiatalokat, akik rendszeresen résztvevői voltak a szombati alkalmainknak. Örültem a kezdeményezésnek, hiszen ezek az események is színesítik fiataljaink mindennapjait, s hasznos tudást szereznek az együtt töltött idő alatt. Ezúton szeretném kiemelni és megköszönni az ötletgazdák gondolatát s a helyi önkéntesek munkáját. Nélkülük ez a gyerekzsivajtól hangos hét soha nem jöhetett volna létre” – mondta el hetilapunk megkeresésére Heé Arnold beregszászi kistérségi képviselő.

A hét folyamán a tábori napokat zenés, táncos tornával indították a fiatalok és a nevelők, majd tematikus program következett. Heé Klaudia és Heé Alexandra nevelőként és koordinátorként segítette a programok megvalósulását. „A tábor napirendi pontjainak meghatározásakor célként tűztük ki magunk elé a nemzeti nevelést, a hagyományos értékek figyelembevétele mellett. Az energetizáló reggeli mozgást követően közös éneklésre került sor. A napi áhítatot minden alkalommal valamilyen tanulságos történettel egybekötve értelmezték a gyerekek. Ezt követte a közös imádság, melyre mindennap nagyon sokan jelentkeznek. A lelki nevelést Mátyus Erika vezetette. Ezt követte a meseolvasás és -értelmezés, melyért Mihalka Mária felelt. A nap további részében a közös kézműveskedésé a főszerep. A tábor minden napján ebédet biztosítottunk a gyerekeknek, majd a nemrég felavatott új játszóterünkön játszottunk közösen a nebulókkal. Aktív, mosolyokban gazdag napok vannak a hátunk mögött” – fogalmazott Heé Klaudia. A gyerekek étkeztetését az Örökifjú helyi civil szervezet biztosította.

Az ötletadók céljai között szerepelt, hogy a kézművesegylet munkájában aktívan részt vevő fiatalokat még jobban összekovácsolják. „Azt szerettük volna ezzel a héttel elérni, hogy függetlenül attól, milyen iskolába járnak a gyerekek, valamint eltekintve attól, milyen korosztályt képviselnek – hiszen az óvodáskorúaktól az általános iskolás korig vannak fiataljaink most itt –, közösségben, jól érezzék magukat. A meglévő barátságok erősödjenek, újak szülessenek. A lelki nevelés alkalmával a közös dal, áhítat és imádság pedig rohanó világunkban vigye közelebb ezeket a fiatalokat a vallási értékekhez” – foglalta össze gondolatait a tábor kapcsán Mátyus Erika, a kézművesegylet és a tábor egyik önkéntese.

Mihalka Mária, a Gáti Községi Könyvtár vezetője, az egylet és a tábor önkéntese elmondta, hogy a célkitűzés, amelyet elhatároztak, megvalósult. „Ezen a héten a táncnak, éneknek, szórakozásnak és tanulásnak helye, de főként igénye volt. Egy gyerek kezében sem láttam telefont az itt töltött idő alatt. Nem kellett kérni, hangos szóval fegyelmezni őket. Annyi pozitív visszacsatolást kaptunk tőlük, hogy már csak ezért megérte. A könyvtárunk élettel telt meg” – fűzte hozzá a könyvtárvezető.

A hét folyamán készült kézműves munkákat a záróalkalom során a szülők is megtekinthették.

LI