Bíróság elé áll a hadbiztos

2024. július 1., 13:15

Dnyipropetrovszk megyében bíróság elé áll a megyei területi toborzó és szociális támogatási központ (TTSZTK) volt hadbiztosa, aki a hadiállapot idején 350 000 dollár értékű vagyonra tett szert – jelentette a dengi.ua a Nemzeti Rendőrségre hivatkozva.

Mint a rendfenntartók megállapították, az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni agressziójának másfél éve alatt a férfi a megyei TTSZTK vezetőjeként csaknem 13,5 millió hrivnya értékű vagyonra tett szert.

A hadbiztos több autót és két dnyiprói lakást íratott apja nevére. Ezenkívül a tisztviselő egy vállalkozást (FOP) jegyzett be az egyik családtagjára, amely megszerzett egy körülbelül 500 négyzetméter összterületű, nem lakáscélú ingatlant, miközben semmilyen jelentést nem nyújtott be az adóhatóságnak a bevételeiről.

Ezenkívül a nyomozás során megállapítást nyert, hogy a vádlott a 2021-es és 2022-es beszámolási évre vonatkozóan valótlan adatokat adott meg, összesen közel 4,3 millió hrivnya értékben. Az egyik esetben a hadbiztos nem tüntette fel az éves bevallásában a rokonának adott 65 ezer dollár értékű ajándékot, ami 2,6 millió hrivnyának felelt meg az adományozási szerződés aláírásának napján érvényes árfolyam szerint.

Mára a megyei TTSZTK volt vezetője elleni bírósági szakasz előtti nyomozás lezárult, a vádiratot megküldték a járási bíróságnak. A volt tisztviselőt tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

            (pszv/dengi.ua)