Ingatlan értékesítése külföldről

2024. július 1., 14:42 , 1216. szám

„Eladhatja ukrajnai lakását a tulajdonos, ha külföldön tartózkodik, és jelenleg nem tud hazamenni?”

– Az ukrajnai ingatlan a tulajdonosa távollétében is eladható, még akkor is, ha külföldön tartózkodik, s nem áll módjában hazautazni ügyet intézni. Ehhez meghatalmazást kell adnia az adásvétel lebonyolítására egy olyan személynek, aki Ukrajnában tartózkodik. A meghatalmazott egyaránt lehet a lakás tulajdonosának hozzátartozója, barátja, ismerőse vagy a feladattal megbízott jogász.

Az ilyen meghatalmazás mind a lakás tulajdonosának külföldi tartózkodási helye szerint területileg illetékes konzuli hivatalban, mind külföldi közjegyzőnél elkészíthető.

A meghatalmazás hitelesítése Ukrajna külföldi konzulátusain az ukrajnai jogszabályok szerint történik, ráadásul ukrán nyelven, így nem igényel legalizálást. Miután elkészült a hitelesítés, meg lehet küldeni az okmányt az ukrajnai meghatalmazottnak, aki regisztrálja azt a meghatalmazások állami nyilvántartásában. Ezután a megbízott személy bármikor megkötheti az adásvételi szerződést – ameddig a meghatalmazás érvényességi ideje le nem jár.

Ha a meghatalmazást külföldi közjegyző készíti el, azt az adott ország jogszabályai szerint hitelesítik. Az ilyen okmányt le kell fordíttatni ukrán nyelvre, s az ukrajnai felhasználáshoz felülhitelesítést (legalizálást) igényel.

hk