Orbán és Zelenszkij: Ukrajna és Magyarország megállapodást készít elő a kétoldalú kapcsolatokról

2024. július 2., 14:42

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megállapodott abban, hogy olyan megállapodáson fognak dolgozni, amely megoldja a kétoldalú problémákat. A két ország vezetői ezt kedden, kijevi találkozójuk után jelentették be – írja a Jevropejszka Pravda.

Az újságírókkal találkozva a felek hangsúlyozták, hogy a találkozó fontos lépésnek bizonyult a hosszú időn át felhalmozódott problémák megoldásában.

„Valamennyi mai kérdésről folytatott párbeszédünk tartalma egy államaink közötti jövőbeli kétoldalú dokumentum alapjául szolgálhat, amely minden kapcsolatunkat szabályozni fogja, és az országaink közötti kapcsolatok tükör megközelítésén fog alapulni” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Orbán Viktor is úgy vélte, hogy a tárgyalások közelebb vitték a két országot egy új megállapodás esetleges aláírásához.

„Szeretnénk rendezni a kapcsolatokat országaink között, globális együttműködési megállapodást szeretnénk aláírni Ukrajnával, hasonlót azokhoz, amelyek Magyarország többi szomszédjával vannak érvényben” – közölte a magyar kormányfő.

Emellett kiemelte, hogy Magyarország kész támogatni az ukrán gazdaság modernizációját, és segíteni kíván Ukrajnának az EU tanácsbeli elnöksége alatt is.

Orbán, akinek országa július 1-jén kezdte meg elnökségét az EU Tanácsában, július 2-án reggel érkezett be nem jelentett látogatásra Kijevbe. Ez az első útja Ukrajnába az Oroszországi Föderációval vívott teljes körű háború kitörése óta – jegyezte meg a JP.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)