Színvonalas gálakoncerttel zárult a 28. Kárpátaljai Népzene-, Néptánc- és Kézművestábor

2024. július 2., 13:15 , 1217. szám

A népzenész Pál család és a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja szervezésében idén 28. alkalommal szervezték meg a Kárpátaljai Népzene-, Néptánc- és Kézművestábort, amelynek a háború kezdete óta a Rákóczi Tábor biztosít helyet Sátoraljaújhelyen. Az egyhetes, június 23–29. között megtartott eseményen 360 kárpátaljai fiatal népzenélt, táncolt és kézműveskedett.

A tábor ideje alatt most is nívós anyaországi oktatók foglalkoztak a fiatalokkal egy héten át. A program során három csoportban 65-65 fővel zajlottak néptáncfoglalkozások közel 200 táncos lábú gyermekkel. Emellett harmonika-, népifurulya-, klarinét-, tárogató-, cimbalom-, hegedű-, brácsa-, nagybőgő-, citera- és népiének-oktatás is zajlott párhuzamosan a zenélni és énekelni vágyók számára. A délutáni órákban pedig kiváló anyaországi és kárpátaljai kézművesektől lehetett különböző kézművestechnikákat tanulni. Ezen felül a tábor helyszínén idén is különböző sportolási lehetőségeket is biztosítottak a szervezők, és persze a fürdés sem maradt ki a napi programokból.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, a program házigazdája kiemelte: „Nagyon örülünk annak, hogy ennyi tehetséges gyermek újra részt vehetett ezen a táboron. A fiatalok arról tettek tanúbizonyságot, hogy a hagyományokat meg lehet élni. A tábor ideje alatt kiváló szakemberek keze alatt tudták megtanulni a hangszerismeretet, a táncokat és mindazt, ami őket magyarrá és kárpátaljaivá teszi” – fogalmazott Csáky Csongor.

A tábor szakmai vezetője Pál István Szalonna, aki szerint hatalmas élni akarás van a kárpátaljai gyerekekben és felnőttekben. Az elmúlt évtizedek alatt jelentősen fejlődött a kárpátaljai táncházmozgalom. „Nagyon jó tanáraik vannak az otthoni együtteseknek, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja segítségével pedig nagyon jó szakmai irányt tudtak felvenni. Ez a tábor olyan számunkra, mint a családunk. Az otthonunk, a családunk mindig ott van, ahol együtt tudunk lenni. S itt is ilyenkor mindig megteremtjük azt a kárpátaljai aurát, ahol mindenki otthon érezheti magát. A szülőföldet semmi nem adja vissza, az biztos, hogy amikor az otthoni hegyeket látjuk és levegőt szívjuk, akkor vagyunk valóban otthon. De köszönet illet a Rákóczi Szövetséget, hogy olyan körülményeket biztosítanak számunkra, amikor a gyerekek kicsit üdülhetnek is, és elfedhetik azokat a borzalmakat, amik most otthon zajlanak” – fogalmazott a népzenész.

Ötvös Sándor szervező, a tábor vezetője elmondta: a tábor ideje alatt folyamatos oktatás zajlik. „Gyakorlatilag edzőtáborként is szolgál ez a program a kárpátaljai táncegyüttesek számára; akik részt vesznek a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja mentorprogramjában, azokat fogadjuk itt évről éve” – mondta el.

Az egyhetes szakmai tábor során a diákok mentortalálkozón is részt vettek, ahol bemutatták az egész évben tanultakat. A program végén pedig színvonalas gálakoncert keretében adtak ízelítőt abból, hogy milyen új és különleges anyagokat tanultak a hét során mestereiktől. Felcsendültek többek között bukovinai, galgamenti, palatkai, szatmári, moldvai, bodrogközi muzsikák, és ehhez kapcsolódóan püspökhatvani, bodrogközi és sóvidéki táncokat is láthattak. Az énekes pacsirták pedig egészen különlegesen úton repítették a hallgatóságot Magyarbődbe.

Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja vezetője, a tábor elindítója elmondta: „Ez a tábor nem egy pihenőhely, hanem egy »edzőtábor«, ahol alapkövetelmény a szakmaiság. A gyerekeket jutalomból hívtuk meg. Az érkezők egy része állandó résztvevője a Hagyományok Háza Hálózat mentorprogramjának, rajtuk kívül azokat a fiatalokat is megszólítottuk, akik a különböző megmérettetéseken, mint például »Szól a fülemüle!« tehetségkutatón vagy az »Által mennék én a Tiszán…« népdaléneklési versenyen kiemelkedő eredményeket értek el.”

 Az idei Kárpátaljai Népzene-, Néptánc- és Kézművestábor társszervezője a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet.

Váradi Enikő