Ukrán–magyar kapcsolatok: Kijev szerint tapasztalható haladás

2024. július 2., 08:04 , 1217. szám

Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes úgy véli, Kijevnek sikerült haladást elérnie a kapcsolataiban Magyarországgal annak ellenére, hogy Orbán Viktor kormánya – szavai szerint – „emberek egy nagyon specifikus csoportja”. A kormányfőhelyettesnek a Mi vagyunk Ukrajna (Ми Україна) tévécsatorna műsorában elhangzott szavait a Jevropejszka Pravda (JP) idézte július 29-én.

Sztefanisina azt a 11 pontot kommentálta, amelyekben a magyar kormány megfogalmazta kéréseit Kijev nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos politikáját illetően. Az ukrán tisztviselő arról biztosított, hogy a magyar kormány részéről nem sértették meg Ukrajna területi integritását, erről „egyáltalán nincs szó”.

A miniszterelnök-helyettes egyben jelezte, hogy a magyar kormányzat, konkrétan Orbán miniszterelnök kormánya „emberek egy nagyon specifikus csoportja, akik sajátosan közelítenek a tárgyalásokhoz”, de még velük is el tudtak érni sikereket.

„Folyik a párbeszéd, nem egyszerű, vannak sajátosságok, de mi hozzájárulunk európai jövőnkhöz. [...] Építjük a kétoldalú kapcsolatokat és látjuk a sikert.

Alig fél év telt el azóta, hogy elnökünk megpróbált találkozót szervezni Orbánnal Argentínában, amit az nem akart, azt megelőzően, hogy két nappal ezelőtt Orbán miniszterelnök alkalmat keresett arra, hogy Zelenszkij elnökkel beszélhessen és megoldjon néhány fontos kérdést” – mondta Sztefanisina Orbán és Zelenszkij rövid beszélgetésére utalva a múlt heti brüsszeli EU-csúcs helyszínén.

A JP korábban arról írt, hogy Orbán Viktor már e héten találkozhat Volodimir Zelenszkijjel, „hogy az EU nyomására tegyen egy lépést Kijev és Budapest kapcsolatának rendezése felé”.

Ezt megelőzően Sztefanisina az Ukrajna uniós csatlakozásáról tartott első kormányközi konferencián mondott beszédében június 25-én Luxemburgban megerősítette, hogy Kijev kész teljesíteni Magyarország 11, a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó felvetését.

„Jelen helyzet szerint őszintén elköteleztük magunkat amellett, hogy megoldjuk és ennek alapján maradéktalanul megvalósítsuk a 11, a magyar fél által is felvetett, a nemzeti kisebbségi jogok védelmének erősítésére irányuló kérdést, valamint folytassuk Magyarországgal a kétoldalú egyeztetéseket ebben az irányban” – fogalmazott.

A miniszterelnök-helyettes jelezte, hogy Ukrajna kész további lépésekre a nemzeti kisebbségek jogainak védelmében, „amelyekről a párbeszéd keretében és a Magyarországgal kötött vonatkozó megállapodások alapján, jóhiszeműen és hozzájárulásként a kölcsönös megértéshez, bizalomhoz és tisztelethez megegyezünk”.

„Ugyanilyen hozzájárulást várunk a további kölcsönös megértés, bizalom és tisztelet érdekében szomszédjainktól, partnereinktől” – zárta szavait Sztefanisina.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter január végén Ungváron találkoztak Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. A magyar külügyi tárca vezetője ekkor adta át vendéglátóinak Budapest 11 pontba foglalt javaslatait a kárpátaljai magyar kisebbség 2015-ben elvett jogainak visszaszolgáltatását illetően. Később többször is egyeztettek a politikusok és a két ország szakértői, konkrét eredményekről azonban nem számoltak be a felek.

(hk/eurointegration.com.ua)