Harmincmilliós óvadékot tettek le a munkácsi polgármesterért

2024. július 3., 09:32 , 1217. szám

Kifizették a 30 millió hrivnyás óvadékot Andrij Baloga munkácsi polgármesterért, akit korrupció gyanújával helyeztek előzetes letartóztatásba – jelentette az Ukrinform Oleszja Cseremiszre, a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság (VAKSZ) sajtótitkárára hivatkozva június 27-én.

„A mai napon letették az óvadékot Munkács polgármesteréért a VAKSZ vizsgálóbírójának végzésében meghatározott összegben” – közölte Cseremisz.

Korábban jelentették, hogy a VAKSZ elrendelte megelőző intézkedésként Andrij Baloga előzetes letartóztatásba helyezését 30 millió hrivnya óvadék megfizetésének lehetőségével. Mint ismeretes, a városvezető ellen 3 hektár közösségi tulajdonú föld áron aluli értékesítése ügyében indult eljárás.

Június 25-én az SZBU bejelentette, hogy a Nemzeti Korrupcióellenes Irodával (NABU) és a Szakosított Korrupcióellenes Ügyészséggel (SZAP) együttműködésben leleplezték Kárpátalja egyik városának polgármesterét és járási tanácsának vezetőjét, akik a hatóságok szerint korrupciós cselekményekben érintettek. A rendfenntartók őrizetbe vették Andrij Baloga mellett Mihajlo Lanyót, a Munkácsi Járási Tanács elnökét és Artur Szamiljakot, a Munkácsi Városi Tanács földügyi osztályának vezetőjét a munkácsi Avangard Stadion eladásával kapcsolatos korrupciós ügylettel összefüggésben.

2023 októberében az SZBU és a NABU már tartott házkutatást a büntetőeljárásban érintetteknél, de akkor egyik tisztviselőt sem vették őrizetbe.

Június 26-án Munkács polgármesterét és a Munkácsi Járási Tanács elnökét értesítették a gyanúról, miszerint visszaéltek hivatali helyzetükkel föld áron aluli eladása céljából.

(hk/ukrinform.ua)