Gazdasági Minisztérium: Fennáll a kockázata, hogy gyorsul az árak növekedése Ukrajnában

2024. július 5., 19:07

Ukrajnában 2024. január–májusban 2 százalékra lassult az infláció, ami az elmúlt évek legalacsonyabb mutatója. Fennáll azonban a kockázata a közeljövőbeli áremelkedésnek – írja az Ekonomicsna Pravda a Gazdasági Minisztérium július 4-én megjelent májusi inflációs jelentése nyomán.

„Az árak pillanatnyi »lanyhasága« a gazdaság szerkezetében a háború alatt bekövetkezett változásokat tükrözte – a nyomott fogyasztói kereslet nem fedezte a belföldi kínálat fokozatos helyreállását, többek között a 2023-as magas termés és az import rovására, ami biztosította a piac telítettségét a korlátozott exportlehetőségek fennmaradása mellett” – áll a jelentésben.

Az átmeneti kínálati többlet ugyanakkor csak részben fékezi az inflációt, ennek megfelelően bizonyos hónapokban éreztethetik hatásukat az élelmiszerpiac egyéb tényezői (köztük a szezonalitás), amelyek továbbra is hatással vannak az árnövekedés általános szintjére – közölte a minisztérium.

Emellett egyre inkább érezhető a költségtényezők nyomása, többek közt a vállalkozások költséges kényszerű alkalmazkodása miatt a korlátozott villamosenergia-ellátás körülményei között végzett munkához; a logisztika drágulása következtében; a nyersanyagok beszerzési árának növekedése okán; a személyzet megtartásának magasabb költségei miatt, beleértve a munkabiztonság biztosítását.

Mindez a magasabb hozzáadott értékű termékek árának felgyorsult növekedésében és a szolgáltatások drágulásában egyaránt megmutatkozott – állítja a tárca.

„Várhatóan a közeljövőben továbbra is meghatározó lesz az inflációs természetű tényezők hatása – a hazai árak változatlanul függnek mind a globális trendtől, annak korrekcióját is figyelembe véve, mind a jelentős hazai termelési költségtől, amely az infrastrukturális létesítmények jelentős részének megsemmisülése, a megrongálódott energetikai létesítmények további rekonstrukciójának szükségessége és a termelési folyamatok átalakításának következtében alakult ki” – áll a jelentésben.

Emellett a háború jövőbeni lefolyásával kapcsolatos bizonytalanság és a munkaerőhiány valószínűsíthető elmélyülése is serkenteni fogja az árak növekedését.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)