Sérülhetnek a gyermekek jogai a mozgósítás miatt

2024. július 5., 12:09 , 1217. szám

A DEJURE Alapítvány szakértői szerint aggodalomra ad okot, hogy egyesek a gyermekeket használják fel, hogy halasztást kapjanak a mozgósítás alól – derül ki egyebek mellett az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja által ismertetett vizsgálatukból.

A nyíltan törvénytelen cselekmények mellett léteznek „szürke sémák” a mozgósítás elkerülésére, amelyek egy része „a bíróság közreműködésével, a gyermek jogainak és érdekeinek rovására valósul meg”. A mozgósítás alatti behívás alóli halasztás megadásának egyik lehetséges alapja, hogy a hadkötelesek önállóan nevelnek 18 éven aluli gyermeket vagy gyermekeket. Ezért a gyermek apja annak a jogi ténynek a megerősítésére, hogy egyedül neveli gyermekét, keresettel fordul a bírósághoz kérve, hogy a bíró helyezze el nála a gyermeket, vegye el a gyermeket az anyától, vagy fossza meg az anyát a szülői jogoktól.

A DEJURE Alapítvány megállapította, hogy a háború alatt drámai mértékben nőtt azon bírósági határozatok száma, amelyek helyt adtak az apák hasonló kereseteinek. Ráadásul egyes bíróságokon ez a szám nem is a tízszeresére, hanem a százszorosára nőtt.

Jellemzőek e tekintetben az Odessza megyei Bilhorod-Dnyisztrovszkiji bíróság adatai. Míg 2021-ben a szóban forgó bíróság csak öt hasonló ügyet vizsgált a gyermek apjának keresete alapján, addig 2022–2023-ban több mint ezer ilyen eset volt. Ráadásul a bíróság néhány ügyet mindössze egy-két nap alatt tárgyalt le.

A DEJURE Alapítvány szakértői 364, gyermekjogi ügyekben az apa javára hozott bírósági határozatot elemeztek behatóbban. Közülük 53-ban az anya szülői jogainak megvonását kérték a bíróságtól. Ezek közül 29 esetben az anyák elismerték a követelést, azaz vagy közjegyző előtt tettek nyilatkozatot a szülői jogokról való lemondásról, vagy a bíróság előtt.

Az egyik legnagyobb probléma az, hogy a bíróságok gyakran a gyámhatóságok bevonása nélkül tárgyalják a gyermekjogi kérdéseket – vélik a jogvédők.

(zzz/life.pravda.com.ua)