2 km-t gyalogolt a mentős csapat erdőn, mezőn a beteghez

2024. július 6., 13:15

„A kárpátaljai mentőszolgálat 103-as telefonszámára ezúttal Csehországból érkezett hívás. Egy 50 éves gázlói (Zábrigy) lakos gyermekei elmondták, hogy az apjuknak magas a vérnyomása, nem érzi jól magát, és segítségre van szüksége. Egy percen belül elhagytuk a Csománfalván (Csumalovo) lévő állandó bázist. A rossz út miatt azonban mentőautóval nem lehetett célba érni – mondja a mentős. Magunkkal vittünk egy kardiográfot, egy táskát gyógyszerekkel és minden szükséges dolgot, és gyalog mentünk tovább.

A beteg gyermekei telefonon részletesen elmagyarázták, merre menjünk,  hogy keressük meg apjuk házát. Követtük az utasításaikat, olyanok voltak, mint a navigátorok. Kiderült, hogy a férfi egyedül él a falu határában. Egyetlen ház sem volt a közelben, ahol emberek laknának...”

Amikor a 1414-es számú csapat (Vira Holubka mentőorvos, Andrij Pakanics sofőr) eljutott a beteghez, kiderült, hogy hosszú ideje magas vérnyomásban szenved. A 240/120-as magas vérnyomás ellenére nem voltak életveszélyes jelek: pulzus 76, szaturáció 99, az EKG normális.

A vizsgálat után a mentősök stabilizálták a beteg állapotát, és kórházi kezelést javasoltak. A beteg azonban kategorikusan visszautasította.

(Facebook/RV)