Felmérés: A V4-ek közül a csehek támogatják legkevésbé Ukrajna gyors uniós csatlakozását

2024. július 6., 17:33 , 1217. szám

Ukrajna gyors csatlakozásának az Európai Unióhoz a Visegrádi Együttműködés (V4) országai (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) közül Csehországban a legalacsonyabb a támogatottsága – derül ki a pozsonyi székhelyű Szociális Kérdések Intézete (IVO) nem kormányzati szervezet tavaly év végi felméréseken alapuló elemzéséből, amelynek eredményeit a Jevropejszka Pravda ismertette a Ceske Novinyra hivatkozva június 28-án.

A csehek mindössze 26%-a foglalt állást Ukrajna gyors EU-csatlakozása mellett, míg a magyarok 29%-a, a szlovákok 31%-a, Lengyelországban pedig a lakosság 64%-a támogatja.

A V4-ek lakosságának többsége tehernek tekinti országa számára az ukrán menekülteket. Legnagyobb arányban (a válaszadók 69%-a) a csehek osztják ezt a véleményt.

A saját kormányuknak az orosz–ukrán háborúhoz való hozzáállása Csehországban bír a legalacsonyabb támogatottsággal (a lakosság 34%-a), a V4 másik három országában a nemzeti kabinetek támogatottsága ebben a kérdésben valamivel meghaladja az 50%-ot.

A négy ország közül Magyarország és Szlovákia ellenzi a nyugati fegyverszállítást Ukrajnának.

Csak Lengyelországban és Csehországban gondolja a lakosság többsége, hogy Oroszország felelős az ukrajnai konfliktusért. Magyarországon a lakosság 40%-a, Szlovákiában pedig a 42%-a gondolja így; ebben a két országban tízből nagyjából három lakos a Nyugatot okolja a háborúért, amely szerintük provokálta Oroszországot.

A V4 országok lakossága az EU-tagság megítélésében is különbözik. A csehek mindössze 42%-a tartja ezt pozitív jelenségnek, Magyarországon 65% gondolja így.

„Bizonyos értelemben paradoxon, hogy a lengyel és a magyar közvélemény, vagyis azon országok polgárai, amelyek politikai képviselőinek a korábbi években problémás volt a viszonya az EU-val, gyakrabban értékelik pozitívan az EU-tagságot” – jegyzi meg az IVO.

(pszv/eurointegration.com.ua)