Elkezdődtek a KMNE lovastáborai

2024. július 8., 14:42 , 1218. szám

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) szervezésében ismét kezdetüket vették a nyári lovastáborok.

A KMNE azon túl, hogy egyesíti és támogatja a Kárpátalján élő magyar nemzetiségű nagycsaládosokat, számos közösségerősítő lehetőséget kínál a tagcsaládjai számára, melyek idén nyáron is rengeteg élménydús program közül válogathatnak.

Július 1-jén kezdetét vette az egyesület egyik legnépszerűbb programja, a nagyszőlősi Szelíd Lovasközpontban megtartott lovastábor. A tábor négy turnusban, négy héten keresztül zajlik július folyamán – a hétvégék kivételével –, minden héten 20 gyerek részvételével.

Ezek a nyári lovastáborok elsősorban gyerekeknek szólnak. Az ide látogatók lehetnek kezdő vagy haladó lovasok, hiszen a tábor keretein belül megismerkednek a Szelíd Lovasközpont gazdaságával, s a lovak gondozási folyamatát megismerve különböző fejlesztő lovas programokon is részt vesznek. A foglalkozások eredményeként a hét végére a különböző programok hatására a táborozók igazi csapatként segítik egymást. A lovaglás sokkal többről szól, mint a ló hátán töltött idő, s ennek értelmében a lovastábor résztvevői amellett, hogy megtanulják, hogyan bánjanak a lovakkal, betekintést nyernek a környezetbarát, fenntartható, természetközeli életérzés alapjaiba is.

A foglalkozások Margitics Ildikó és Margitics Erhard irányítása alatt zajlanak, akik többéves tapasztalatának köszönhetően a táborozók rendszerint életre szóló élményekkel gazdagodnak.

Az első nagycsaládos lovastábort 2016-ban szervezték meg a Szelíd Lovasközpontban. Eleinte 14 gyerek vett részt a táborban, azonban idén már 20 résztvevővel zajlik egy-egy turnus, ami azt jelenti, hogy összesen 80-an vannak itt július folyamán – mondta Margitics Ildikó, a Szelíd Lovasközpont vezetője, a KMNE elnökségi tagja, hozzátéve, hogy bár ezúttal is túljelentkezés volt, s ők is örülnének, ha mindenki részt vehetne a foglalkozásokon, azonban a férőhelyek korlátozottak: jelenleg két jurtában 10-10 gyereknek tudnak szállást biztosítani.

„A gyerekeket hétfő reggel 9 órára várjuk, majd a megérkezés után következik az ismerkedés játékos formában, bár többnyire már ismerik egymást, mert sokan visszatérnek a táborainkba. Ezután kimennek a lovakhoz, ismerkednek, átvesszük a biztonsági szabályokat – ezt minden alkalommal, mert lehet, hogy elfelejtették egy év alatt –, aztán jön az ebéd, majd délután lovaglás vagy íjászat a program. Nagyon sokféle változatos programban vesznek részt, Eriknek mindig kipattan a fejéből egy újabb gondolat, hogy mi mindennel lehet még a gyerekeket lefoglalni. Például az esti tábortűz az egyik kedvencük, ekkor összeülünk, beszélgetünk, és készülnek valamilyen programmal” – mesélte a lovasközpont vezetője.

„Nagycsaládosnak lenni egy egészen más állapot. A nagycsaládosoknak az a pozitívuma, hogy nagyon gyorsan összekovácsolódik a csapat, tudnak együttműködni, tudnak osztozni, ami egy nagyon fontos szempont, nem kell őket megtanítani játszani, tudják, hogyan kell egy gyors focit vagy röplabdázást megszervezni, amihez nem is feltétlen szükséges felnőtt felügyelet. Nagyon ügyesek, lelkesek, alkalmazkodók és igyekeznek, aktívan vesznek részt a programon, és mi nagyon örülünk, hogy itt vannak” – tette hozzá Margitics Ildikó.

A táborozók a korosztályuknak megfelelően elméleti és gyakorlati lovasoktatást kapnak, melyet a szervezők különböző mozgásos játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal egészítenek ki. A ló, a lovaglás a magyar kultúra szerves része, így a lovastáborok alkalmával figyelmet fordítanak a népi hagyományok átadására is mindamellett, hogy a lovakkal való kapcsolat egyszerre segíti a testi, lelki és szellemi egészség megőrzését.

TV21 Ungvár/lexi