Beregszászban is bemutatták a Hungarikumok Gyűjteményét

2024. július 9., 12:09 , 1218. szám

Július 1-től Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ennek apropóján kiállítást és filmvetítést szervezett Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Képviselete. Az eseményen lehetőség volt megtekinteni a Hungarikumok Gyűjteményét, azaz a magyarság csúcsteljesítményeit magába foglaló különleges tárlatot, valamint filmvetítésre is sor került, ahol az érdeklődők a Semmelweis-filmet nézhették meg.

A hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. Ezen különleges csúcsteljesítmények egy részét mutatta be a hétfő délután megnyitott kiállítás a Mathias Corvinus Collegiumban.

Köszöntőjében Dobsa Beáta, a Mathias Corvinus Collegium Beregszászi Képviseletének vezetője kiemelte: „A mai nap apropója a kiállítás által, hogy méltó módon köszöntsük Magyarországnak az Európai Unió Tanácsában betöltött soros elnökségét.” Mint fogalmazott: ez az időszak lehetőséget ad számukra, hogy bemutassák nemzetünk értékeit, hagyományait és büszkeségeit.

Buczkó István beregszászi magyar vezető konzul köszöntőjében kiemelte: „A mai kiállítás a hungarikumokról a magyar soros EU-elnökséghez kapcsolódóan került megrendezésre. A soros elnökség lényege, hogy ne a saját álláspontot mutassák be, hanem az unió 27 tagállamának eltérő nézeteiből egy közös, kompromisszumos álláspontot hozzanak össze. A féléves elnökség fő szlogenje: »Tegyük újra naggyá Európát«, mely jól szemlélteti a magyar kormány fő célkitűzéseit. A magyar soros elnökség fő célja, hogy megerősítse a kontinens versenyképességét és külső határainak védelmét. Az elnökség által minden ország igyekszik egy kicsit bemutatni országának különlegességeit, büszkeségét. Ez a mai kiállítás is ezt hivatott szolgálni. Szeretnénk bemutatni a hungarikumok által, hogy milyen kiemelkedő épített, természeti, kulturális örökségeink és egyéni csúcsteljesítményeink vannak.”

Az eseményen bemutatott Hungarikumok Gyűjteménye tárlatot Magyarország Agrárminisztériuma és a Hungarikum Bizottság bocsátotta a szervezők részére. A kiállítást követően az esti órákban filmvetítésre került sor Makkosjánosiban, a Helikon Hotelben, ahol a Semmelweis Ignácról készült, Koltai Lajos által rendezett magyar életrajzi filmet lehetett megtekinteni.                     

VE