Kijevben is bemutatkoztak a kárpátaljai magyarság viseletei

2024. július 9., 15:42 , 1128. szám

Magyarországnak az Európai Unió Tanácsában betöltött soros elnöksége alkalmából szerveztek kulturális rendezvényt Magyarország Kijevi Nagykövetsége által, melyen szűkebb pátriánk népművészeti örökségének viseletkollekciója is bemutatásra került.

A Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja (HHHK) 2021-ben életre hívott viseletvarró tanfolyamának résztvevői által készített népi öltözékekből rendezett kiállítás egy része volt az EU-s elnökség nyitórendezvénynek Kijevben. Az eseményen az elkészült alkotások megtekintése mellett megjelent a régi motívumok újragondolása, modern kori alkalmazása is, illetve a rekonstruált darabok fényképes gyűjtését is megtekinthették. A programnak a Szent Szófia-székesegyház impozáns Metropolita Háza adott helyet, a kiállítás Múlt és jelen a viseletekben címmel volt megtekinthető az érdeklődők számára.

A kiállítással együtt került megrendezésre a Kijevi Anasztázia magyar királynéról szóló történelmi előadás és a halicsi V. Csornovil Szakgimnázium diákjainak divatbemutatójával.

Ködöböcz-Gerzsenyi Ilona, a HHHK kulturális szervezője szerint a program egy jó bemutatkozási lehetőség volt a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja számára, valamint egyfajta misszió is, hiszen a jelenlegi körülmények miatt nagyon nehéz reprezentálni a kulturális tevékenységet a fővárosban a bombázások miatt. Ebből adódóan nagyon kevés programot tudnak megvalósítani, másrészt a kulturális programok által nemcsak az ott élő magyarságot lehet megszólítani, hanem azok is megismerkedhetnek a kárpátaljai magyarság kultúrájával, akik kevésbé ismerik a helyi hagyományokat és a történelmi múltat.                    

EV