Agrárpolitikai tárca: Az őszi búza és árpa idei termése 5-7%-kal csökkenhet a rekordszárazság miatt

2024. július 10., 16:19

Ukrajnában már több mint 4 millió tonna gabonát takarítottak be, és ez a szám naponta növekszik – közölte Tarasz Viszockij megbízott agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszter, akit a forbes.ua idéz július 9-én, kedden.

Viszockij szerint az idei betakarítás két héttel korábban kezdődött, ami az időjárásnak tudható be.

„Elsősorban az őszi árpa, őszi búza és őszi káposztarepce betakarításáról van szó. Ezenkívül egyes régiókban már megkezdték a borsó betakarítását. Az adatokból kitűnik, hogy mára több mint 4 millió tonnát csépeltek ki, és ez a szám napról napra növekszik” – mondta el.

A megbízott tárcavezető információi szerint az ágyúzások ellenére a legtöbb esetben sikerül lokalizálni a problémákat.

Hozzátette: aktív ütemben folytatódik a gabona betakarítása, így az idei évre mintegy 56 millió tonnás gabonatermést prognosztizálnak.

Az őszi búza és árpa terméshozamát illetően Viszockij jelezte, hogy a mutató 5-7%-kal alacsonyabb a tavalyinál, ami az időjárással magyarázható.

„Bizonyos megyékben sajnos valóban rekordszárazság van és alacsonyabbak a mutatók. A nyugati és központi megyékben ugyanakkor még a tavalyinál is magasabbak a mutatók. Ezért az előrejelzés egyelőre 5-7 százalékkal marad el az előző évi mutatótól, ami a háború által változatlanul támasztott valamennyi kihívást figyelembe véve valóban jó eredmény” – hangsúlyozta.

(forbes.ua/Kárpátalja)