Álrehabilitációs központokat lepleztek le Nyugat-Ukrajnában

2024. július 10., 19:05 , 1218. szám

A rendfenntartók két illegális „rehabilitációs központot” lepleztek le Hmelnickij és Ternopil megyékben, ahol 35 alkohol-, kábítószer- és szerencsejáték-függő embert tartottak fogva akarata ellenére – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja a Nemzeti Rendőrségre hivatkozva.

Tájékoztatásuk szerint nyolc elkövető, akiknek korábban már volt dolga a hatóságokkal hasonló bűncselekmények miatt, szakmai segítséget, korszerű kezelési módszereket ígért alkohol-, drog- és szerencsejáték-függőknek. A nyomozás során azonban kiderült, hogy valójában nem volt egészségügyi személyzet a központokban, rehabilitációs szakemberekként alkohol- és drogfüggőség miatt elmarasztalt személyek dolgoztak.

A sértetteket szigorúan elkülönítették, tilos volt telefonálni, a rokonaikkal kommunikálni, és csak felügyelet mellett vitték ki őket sétálni. Kezelés helyett csupán nyugtatókat kaptak.

A „rehabilitáció” költsége havi 10–20 ezer hrivnya volt.

A házkutatások során a rendfenntartók gépjárműveket, mobiltelefonokat, bankkártyákat, számítástechnikai eszközöket, gyógyszereket, bélyegzőket, pénzt, dokumentumokat és a bűncselekmény elkövetését igazoló felvételeket foglaltak le.

Hat gyanúsított esetében a bíróság elrendelte megelőző intézkedésként az előzetes letartóztatásba helyezést óvadék megállapításával, illetve az éjszakai és 24 órás házi őrizetet. A csoport további két tagjánál a megelőző intézkedés megválasztása folyamatban van.

Az elkövetőket akár 10 év szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság.

Korábban beszámoltak arról, hogy Kárpátalján az egyik szociális központban akarata ellenére tartottak fogva egy nyugdíjast. Nyugdíját elvették, bár nem írt alá nyilatkozatot az ellátás átutalásáról másnak.

(szcs/life.pravda.com.ua)