Idénymunkálatok Badalóban

2024. július 10., 13:42 , 1218. szám

Az összefogás minden időben nagy jelentőséggel bír az adott közösség életében, hát még a mostaniban, amikor minden egyes segítő kézre óriási szükség van. Kárpátalja településein minden évszaknak megvannak a sajátságos, közösségi munkához kapcsolódó alkalmai – nagytakarítás, kaszálás, lombgyűjtés, síkosságmentesítés stb. −, amelyeket a helyiek általában a saját erejükből és zsebükből végeznek el, fizetnek ki. Viszont az is elmondható, hogy mindig akadnak a közösségért tenni kívánó emberek, akik nem halogatják ezen összefogások, elvégzendő munkálatok támogatását. A közutak állapota is örökös problémát jelent Kárpátalján. Nagyon sok településen már több mint 30 éve semmilyen, az állam által finanszírozott útfelújítás nem történt, ezért sok helyen borzasztó állapotba kerültek az utak. Badalóban is ez a helyzet. Ugyan a helyiek több éven keresztül, a saját erejükre támaszkodva már többször kijavították a település útszakaszait, ám generálfelújítás hiányában újra és újra megjelennek az úthibák. Nemrég ismét összefogott a falu lakossága, és a Beregszászi Kistérségi Tanács támogatásával körülbelül 1 kilométernyi útvonalat sikerült, ha nem is teljesen, de egy időre rendbe hozniuk. A munkálatokról Szalai Imre elöljárót kérdeztük.

– Összesen 30 tonna aszfalttal gazdálkodhattunk, amiből sikerült megjavítanunk a Mártírok utca alvégre vezető páros oldalát, illetve a Rövid utat, amely az új óvodához vezet le, illetve a Mártírok utcából nyíló azon útszakaszt, amelyik a Petőfi utcához és a régi óvodához vezet. Elég jól sikerült az útfelújítás, így már nagyjából járhatók ezek az útvonalak. Köszönetet szeretnék mondani a Beregszászi Kistérség Tanácsnak, amely a jelenlegi felújítást 10 tonna aszfalttal, munkagéppel és két gépkezelő munkájával támogatta. A másik 20 tonnáért pedig két badalói lakost illet a köszönet, emellett a helyi cigány közösség is nagyon sokat segített a munkálatokban, nekik is köszönjük. Azonban legalább még 50 tonna forró aszfaltra lenne szükségünk ahhoz – persze ez is csak átmeneti felújítás lenne –, hogy az egész faluban viszonylag elfogadhatóvá tegyük az útszakaszokat.

Most ismét a temetőkert kaszálására készülünk, idén már 5. alkalommal, oda is várjuk a segítő kezeket. A falu nagy parkjában is már négyszer kaszáltunk, mindig van mit csinálni. Az egyik külföldön dolgozó földinktől nemrég kaptunk egy önjárós fűnyírót – ezért is köszönet –, így most azzal dolgozik a park gondnoka. Nagyon szép lett a falunk közepén elterülő 2 hektáros zöldfelület, szépen vág az újonnan kapott munkaeszköz. Azonban az a helyzet, hogy olyan gyorsan nő a fű, hogy mire végigérünk az egész területen, kezdhetjük is elölről. Emellett ott van a futballpálya is és a körülötte lévő terület, ott is már kétszer nyírtuk le a füvet idén, viszont azzal többet kellene foglalkozni, mert úgy látjuk, hogy nincs rendben. Nehéz most embert találni a munkálatok elvégzésére, de hátha kialakul arra is a segítség.          

Dankai Péter