Sajtó: Az elnök „belefáradt” Smihalba

2024. július 10., 11:39 , 1218. szám

Volodimir Zelenszkij elnök „belefáradt” Denisz Smihal miniszterelnökbe, és valószínűleg a felmentését tervezi – írta az Ukrajinszka Pravda (UP) az elnök környezetéhez tartozó forrásaira hivatkozva július 3-án.

„Az elnök belefáradt Smihalba, ez látszik abból, hogyan viszonyul hozzá a tanácskozásokon. Már nem is nagyon hallgatja. Ez már inkább valamiféle érzelmi dolog, mintsem számítás. [...] Zelenszkij folyamatosan kreatív megoldásokat és javaslatokat akar, míg Smihal, bár fejlődött az elmúlt években, nem tud teljesen megváltozni” – idézi forrását a portál.

Az UP egy másik magas rangú forrása elmondta, hogy ez már „a második próbálkozás Smihal felmentésére az utóbbi két hónapban”.

A források szerint Smihalt Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter válthatja a kormány élén. Ugyancsak szóba került miniszterelnökként Olekszij Csernisov korábbi regionális miniszter, a Naftohaz igazgatótanácsának elnöke. A jelöltségével kapcsolatban azonban kétségek merültek fel, főleg azután, hogy az UP írt kapcsolatáról Szemen Krivonosszal, a NABU igazgatójával.

Ugyanakkor az RBK–Ukrajina idézi Fegyir Venyiszlavszkijnak, a Legfelső Tanács Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottsága tagjának a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata számára adott interjúját, amelyben a honatya úgy vélte, az ukrajnai hadiállapot alatt nem lehet meneszteni Denisz Smihal miniszterelnököt, mivel az a teljes kormány távozását eredményezné. Szerinte a hadiállapot körülményei között lehetetlen megszüntetni a kormány jogköreit, ezért Smihal miniszterelnök lemondása sem lehetséges.

(zzz/pravda.com.ua/rbc.ua/radiosvoboda.org)