Vigyázzunk a kánikula idején!

2024. július 10., 08:35 , 1218. szám

Az idei nyár eddig sem volt hideg, de erre a hétre és az elkövetkező napokra különböző fokozatú hőségriadókat hirdetnek a szakemberek, a legkritikusabb időszakokban a hőmérő higanyszála súrolhatja akár a 40 Celsius-fokot is… Mindez alaposan megvisel(het)i a szervezetünket, ha nem tartjuk be az ilyenkor legfontosabb tanácsokat.

Mivel az utóbbi napokban az általában még viszonylag elviselhető hűvösnek számító hajnalok hőmérséklete is eléri vagy meghaladja a 20 Celsius-fokot, a kora délutáni 34–35 fokról nem is beszélve, ezért nem lehet eleget hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt. Egy átlagos, 70–80 kilós személy esetében ez naponta legalább 2–2,5 liternyi legyen (a ,,súlyosabb” egyéneknél még több), és semmiféleképpen ne tartalmazzon cukrozott, színezett szénsavas üdítőket – mert azok még inkább fokozzák a szomjúságérzetet –, sok kávét és főleg alkoholt, sokkal inkább tiszta vizet, teát, kompótot, zöldséget és gyümölcsöt. Kerüljük a zsíros, nehezen emészthető ételeket!

Az is fontos, hogy a kinti munkavégzést hozzuk előre hajnali és reggeli időpontra, esetleg hagyjuk estére, mivel ilyen kánikula esetén délelőtt 10 és délután 16 óra között semmiféleképpen nem ajánlott a nyílt napon történő munkavégzés. Ha mégis kint kell lennünk, mindenképpen viseljünk valamilyen fejfedőt, hogy elkerüljük a napszúrást és a hőgutát. A napszúrás és hő­guta jelei lehetnek a rosszullét, gyengeség, fejfájás, kipirosodott bőr, hőemelkedés, zavart elmeállapot. Ha ilyen tüneteket észlelünk olyan embereknél, akik ezt megelőzően huzamosabb ideig napon voltak, akkor igyekezzünk hűvös helyre vinni az illetőt, hideg vizet itatni vele, hideg vizes ruhával megtörölgetni a mellkasát, fejét, végtagjait, illetve hideg borogatást tenni a homlokára. Ha ezek az intézkedések sem hoznak jobbulást, akkor mindenképpen hívjunk egészségügyi szakembert.

Ebben az időszakban különösen figyeljünk oda a kisgyermekekre és az idősekre, közöttük is leginkább a szív- és érrendszeri betegségekkel élőkre, hiszen leginkább ők vannak kitéve az időjárás viszontagságainak. Nem árt figyelmeztetni őket, hogy ne feledkezzenek el a gyógyszereik rendszeres szedéséről, a vérnyomásuk rendszeres méréséről. Nem ritka, hogy az extrém meleg hatására az erek kitágulnak, és így a vérnyomás is sokaknál csökken, ezért is fontos ennek a mutatónak a figyelése.

Sokan a légkondicionáló berendezések közelét keresik ilyenkor, de ekkora forróságban ügyeljünk arra, hogy a kinti és benti hőmérséklet-különbség ne haladja meg a 10 fokot, vagyis a kinti 35 foknál a klímát se állítsuk 20 fokra, mert ebben az esetben megfázást, torokgyulladást, de akár tüdőgyulladást is előidézhetünk. Ugyanez vonatkozik a gépkocsik klímájára is, arra pedig különösen figyeljünk oda, hogy ilyen forróságban a gépkocsiban még rövid időre sem hagyjunk kisgyereket, állatot.

A kánikulát, a tartós forróságot nem tudjuk ugyan kivédeni, de ezeknek a tanácsoknak a betartásával a minimálisra csökkenthetjük annak a veszélyét, hogy a nagy meleg áldozataivá váljunk. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Sajtó alá rendezte:
Jakab Lajos
badalói és halábori családorvos