DPSZU: Július 17-től ellenőrzik a katonakönyveket a határon

2024. július 11., 19:40 , 1218. szám

Július 17-től minden 18 és 60 év közötti férfinak rendelkeznie kell katonai regisztrációs okmánnyal határátlépéskor, amely lehet papíralapú és elektronikus okmány is – jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP) Andrij Demcsenko ezredesre, az Állami Határőrszolgálat (DPSZU) szóvivőjére hivatkozva.

„Július 16-án jár le a 3633-IX. számú ukrán törvényben meghatározott két hónapos időszak, amely alatt Ukrajna állampolgárainak katonai nyilvántartásba kellett állniuk, vagy pontosítaniuk kellett katonai nyilvántartási adataikat. Ehhez kapcsolódóan az Ukrán Állami Határőrszolgálat maradéktalanul végrehajtja a miniszteri kabinet 2024. május 16-i 560. számú határozatával jóvá hagyott A polgárok mozgósítás során, a különleges időszakra katonai szolgálatra való behívásának rendje 17. pontjának követelményeit. Ennek figyelembevételével a határőrök július 17-én 00:00 órától Ukrajna államhatárának átlépésekor kiutazáskor Ukrajna valamennyi 18 és 60 év közötti férfi állampolgárának katonai regisztrációs okmányát ellenőrzik. Katonai regisztrációs okmány hiányában a határőrök meg fogják tagadni az államhatár átlépését az Ukrajnát elhagyóktól” – közölte a szóvivő.

Demcsenko szerint ugyancsak indokul szolgálhat az ország elhagyásának megtagadására, ha A sorkötelesek, hadkötelesek és tartalékosok egységes állami nyilvántartásában az az információ szerepel az adott személyről, hogy indítványozták a körözését a Nemzeti Rendőrségnél. Ilyen esetekben rendőröket hívnak a helyszínre.

Ugyanakkor jelen helyzet szerint nincs változás azon személyek kategóriáit illetően, akik a határátlépési szabályok értelmében elhagyhatják Ukrajnát. (Lásd: «Правила перетинання державного кордону громадянами України», затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57.)

Az Állami Határőrszolgálat képviselője külön hangsúlyozta, hogy Ukrajna 18 és 60 év közötti férfi állampolgárainak, akik egészségügyi okokból halasztást kaptak a behívás alól, vagy törölve lettek a katonai nyilvántartásból, joguk van átlépni a határt, ha a katonai regisztrációs okmányaikban szerepel az információ a halasztásról (a katonai nyilvántartásból való törlésről), vagy rendelkeznek a fent említett behívási rend 6. számú mellékletében meghatározott formájú igazolással.

„A félreértések elkerülése végett arra kérjük az állampolgárokat, hogy utazásuk tervezésekor vegyék figyelembe ezt az információt” – idézi az UP Demcsenkót.

(zzz/pravda.com.ua)