Gyanú: Értékesítette az ungvári reptér egy darabját a tisztviselő

2024. július 11., 08:45 , 1218. szám

A Gazdasági Biztonsági Hivatal (BEB) Kárpátalja Megyei Területi Főosztályának nyomozói hivatali helyzettel való visszaéléssel gyanúsították meg az Ungvári Városi Tanács egy volt alkalmazottját – jelentette az Ekonomicsna Pravda a BEB sajtószolgálatára hivatkozva július 3-án.

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy a gyanúsított korábban a városgazdálkodási főosztályt vezette, és törvénytelenül értékesített egy részvénytársaságnak 0,2 hektárnyi földet az ungvári nemzetközi repülőtér területéből.

„Az ilyen cselekmények ellentmondanak a hatályos jogszabályoknak, mivel a törvény tiltja a légi közlekedési létesítmények alatti telkek privatizálását” – áll a sajtószolgálat közleményében.

Ezen túlmenően a jelzett földterület illegális kivonása a közösségi tulajdonból akadályozza az ungvári nemzetközi repülőtér sikeres minősítését – teszik hozzá.

A gyanúsított eljárását a Büntető törvénykönyv 364. cikkelyének 2. pontja (hatalommal vagy hivatali helyzettel való visszaélés) és 233. cikkelye (az állami, kommunális tulajdon törvénytelen privatizálása) alapján minősítették törvénysértőnek. Jelenleg folyamatban van megelőző intézkedés alkalmazása a gyanúsítottal szemben.

A Kárpátalja Megyei Ügyészség polgári pert indított a jogellenesen privatizált földrészleg közösségi tulajdonba való visszavétele érdekében.

A zaxid.net szerint az ügy érintettje Okszana Pajda, az Ungvári Városi Tanács Városgazdálkodási Főosztályának egykori vezetője. A tisztviselő a Zakarpatintersport céggel kötött adásvételi szerződést a szóban forgó földrészlegre.

(hk/epravda.com.ua/zaxid.net)