A lakosság önállóan készletezheti a téli tűzifát

2024. július 11., 10:34 , 1218. szám

Az ukránok saját maguk készletezhetnek fát télire anélkül, hogy károsítanák az erdőket. Ezt Denisz Smihal miniszterelnök jelentette be a kormány kihelyezett ülésén Donyeck megyében – jelentette a dengi.ua július 5-én.

„A télre való felkészülés a frontvonal közelében nagy kihívás, amelyen a kormány aktívan dolgozik. Sok közösségben a fa a helyiségek fűtésének fő eszköze” – közölte Smihal.

Elmondása szerint ezzel kapcsolatban a Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztérium megbízást kapott egy olyan jogszabály kidolgozására, amely „zöld utat” ad a települések lakóinak az önálló fakészletezéshez.

„Egyértelműen szabályozni kell ezt az eljárást, hogy az emberek elegendő tűzifát tudjanak kitermelni anélkül, hogy erdeink károsodnának” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hozzátette: az Energiaügyi Minisztériumot, a Gazdasági Minisztériumot és a Pénzügyminisztériumot az ideiglenesen megszállt területek reintegrációs miniszterével együtt utasították, hogy sürgősen dolgozzák ki a cseppfolyósított gáz formájában nyújtott humanitárius segélyek elosztásának mechanizmusát a hazai fogyasztók szükségleteire, többek közt Donyeck megyében.

 (szcs/dengi.ua)