Ukrajnában ellenőrizni fogják az ütemezett áramszünetek méltányosságát

2024. július 11., 18:08

Ukrajna Energiafelügyeletének Állami Felügyelősége (Derzsenerhonahljad) mélyrehatóan ellenőrizni fogja a megyékben a méltányos áramelosztást és az ütemezett áramszünetek alkalmazását a megyei energiaszolgáltatók (oblenerho) által – jelentette ki Ruszlan Szlobogyan, a Derzsenerhonahljad elnöke, akit az RBK – Ukrajina idéz a hatóság sajtószolgálata nyomán július 11-én, csütörtökön.

„Fennáll a megalapozott gyanú, hogy az elosztórendszer egyes üzemeltetői (oblenerho) nem egészen helyesen alkalmazták a kikapcsolások óránkénti ütemterveit. Ezt alaposan ellenőrizni fogjuk” – jelentette ki.

Elmondása szerint Dnyipropetrovszk megye vezet a panaszok számában. Ezért ezzel a megyével kezdődik a mélyreható ellenőrzés, majd további 5-6 megyében is sor kerül rá.

Szlobogyan ugyanakkor nem zárta ki, hogy az áramszüneti ütemtervet azért nem tartják be, mivel a baleseti, többek között a hőség okozta rendkívüli leállások a stabilizációs leállásokra esnek.

Az RBK – Ukrajina emlékeztet, hogy júniusban Szlobogyan bejelentette, frissítik azon objektumok listáját, amelyek nem esnek áramtalanítás alá. Arról beszélt, hogy minden más fogyasztót le kell választani a kritikus infrastruktúrát tápláló vezetékekről.

(rbc.ua/Kárpátalja)