Visszafogottak az ukránok várakozásai a biztonsági megállapodásokkal kapcsolatban

2024. július 11., 15:15 , 1218. szám

Az ukránok többsége úgy véli, hogy a partnerekkel a G7 Vilniusi Nyilatkozatának folytatásaként kötött biztonsági megállapodások hasznosak Ukrajna védelmi képességei szempontjából, ugyanakkor kevés reményt fűznek hozzájuk – írta a Jevropejszka Pravda a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) felmérésére hivatkozva július 5-én.

Összességében a válaszadók 65%-a gondolja úgy, hogy a nyugati partnerekkel kötött biztonsági megállapodások hasznosak Ukrajna védelmi képességeinek erősítésére. Azonban 18%-uk tartja „nagyon hasznosnak”, 47% pedig csak „inkább hasznosnak” ezeket a megállapodásokat. További 27 százalékuk úgy véli, hogy a szerződések nem lesznek különösebb hatással az ország védelmi képességeire, vagy egyáltalán nincs rájuk szükség.

Tapasztalhatók regionális különbségek az értékelésben, de nem túl jelentősek: a támogatók aránya a keleti 59%-tól a nyugati 68%-ig terjed. Az egyes régiók lakosságának legfeljebb egynegyede viszonyul szkeptikusan a megállapodásokhoz.

Ugyanakkor a válaszadók 51%-a úgy gondolja, hogy Ukrajna úgysem kap majd elegendő támogatást az Oroszország elleni hatékony fellépéshez. A megkérdezettek 27 százaléka szerint a biztonsági megállapodások segítenek legalább megfékezni az orosz hadsereget, és esetleg felszabadítani egyes területeket. Azok aránya, akik úgy vélik, hogy a megállapodásoknak köszönhetően Ukrajna mindent megkap, ami a győzelemhez szükséges, 13%.

(zzz/eurointegration.com.ua)