Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el Ukrajna nukleáris létesítményeinek biztonságáról

2024. július 12., 08:45

Az ENSZ Közgyűlése Ukrajna kezdeményezésére határozatot fogadott el az ukrán nukleáris létesítmények, köztük a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZAESZ) biztonságáról és védelméről – jelentette az Ukrajinszka Pravda július 12-én, pénteken.

Volodimir Zelenszkij elnök az X közösségi oldalon a lépést fontosnak nevezte „az ENSZ Alapokmánya és a nemzetközi jog tiszteletben tartásának helyreállításához”.

„Az állásfoglalás megerősíti a ZAESZ demilitarizálásának és felszabadításának szükségességét, tekintettel arra, hogy Oroszország nem teljesíti a NAÜ irányító testületeinek határozatait.

Ez a szavazás folytatása az első békecsúcs vitáinak és döntéseinek, ahol a Békeformula első pontja, a »Sugárzás és nukleáris biztonság« volt az egyik kulcskérdés” – írta az ukrán államfő.

Zelenszkij köszönetet mondott minden partnernek a biztonság helyreállításában nyújtott segítségéért az orosz agresszió által érintett területeken. Mint rámutatott, közös erőfeszítésekkel megvédhetők a nemzetközi jog alapvető normái és a közös értékek.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)