Civil szervezet a közösségért, fiatalokért, idősekért

2024. július 14., 10:34 , 1218. szám

2024 tavaszán Forever Young, vagyis Örökifjú néven civil szervezet alakult Gáton. Az egyesület zászlajára tűzte legfőbb céljait: támogatni, segíteni a helybelieket, az itthon maradottakat, edukálni a fiatalokat, patronálni az idősebbeket. A kezdeményezésről Heé Arnold beregszászi kistérségi képviselővel, a szervezet elnökével beszélgettük.

– Mit érdemes tudni az Örök­ifjú civil szervezetről?

– Az egyesület létrehozásának gondolata és ötlete már korábban is megfogalmazódott, hiszen ehhez hasonló szervezet nem volt falunkban. Miután elindult a Gáti Kézműves Egylet állandó, szombatonkénti programsorozata immár egy éve, láttuk azt, hogy egy hivatalosan bejegyzett szervezetre is szükség van. Az adminisztratív folyamatot követően idén tavasszal sikerült megalakítani az Örökifjú civil szervezetet önkéntes alapon. Célunk és vágyunk a szervezet által, hogy fejlődjön a község és a közösség. Minden nagy dolog valami kicsivel kezdődik, így mi is igyekszünk lépésről lépésre haladni, hosszú távú céljainkat elérni. Szeretnénk segíteni ott és azoknak, ahol és akiknél erre szükség van. Hiszen napjainkban ez különösen fontos, amikor kihívásokkal teli időszakot élünk meg. Az Örökifjú szervezet célja például, hogy olyan programokat biztosítson, amelyek segítenek a fiataloknak fejlődni és javítani az iskolai teljesítményüket. Ezenkívül az Örökifjú segíteni szeretné a diákokat a tanuláshoz szükséges eszközök és anyagok beszerzésében, valamint támogatást nyújtana azoknak a fiataloknak, akiknek nehézséget okoz a tanulás, vagy személyes problémákkal küzdenek. Számunkra fontos, hogy segítsünk a fiataloknak megvalósítani az álmaikat és javítani a jövőbeli kilátásaikat. Ez a szervezet tehát arra törekszik, hogy az idős embereknek nyújtott támogatás, valamint a fiatalok oktatásának és fejlesztésének segítése révén hozzájáruljon a társadalom jobbá tételéhez. Fontos célunk, hogy munkánk hozzájáruljon a magyar kultúra megőrzéséhez és ápolásához is. Az idősebb korosztály által átadott hagyományok és értékek megőrzése, valamint a fiatalabb generáció bevonása és tanítása fontos szerepet kap az Örökifjú szervezet működésében.

– Miért volt fontos egy ilyen szervezetet életre hívni?

– Egy ilyen szervezet hozzájárul a helyi közösségek összetartásához és erősítéséhez, segít kapcsolatokat kialakítani és ápolni a lakosok között. Gyakran a helyi problémákat és szükségleteket az ilyen szervezetek ismerik a legjobban és képesek hatékonyan reagálni rájuk, persze a lehetőségekhez mérten. Egy civil szervezet rendezvényeket szervezve, egyéb programokat indítva segít megőrizni és népszerűsíteni a helyi hagyományokat, a kultúrát és a történelmet. Emellett elősegítik az önkéntességet és a helyi lakosok aktív részvételét a közösségi életben, ami növeli a közösség összetartozását és a helybeliek elköteleződését.

– Milyen célkitűzéseket sikerült megvalósítani az elmúlt időszakban?

– A megalakulást követően elkezdtük segíteni az egyedülálló, idős nyugdíjasokat. Ez a segítő program jelenleg abból áll, hogy hetente egy falubeli nyugdíjas nagyobb értékű száraz élelmiszercsomagot kap, mely akár több hétre is elegendő. Nemcsak az idősekre fókuszálunk, hanem a felnövekvő generációra is. A már említett Kézműves Egylet tevékenységét megalakulásunk előtt is segítettük. Közreműködtünk Magyarország Beregszászi Konzulátusának támogatása kapcsán is, melynek az egylet aktív fiataljai nagyon örültek. Ezenkívül nemcsak a szombatonkénti kézművesalkalmakat segítjük, de a nemrég első alkalommal megrendezett kézművestábort is támogattuk.

– Milyen hosszú távú terveik vannak?

– Hosszú távon azt szeretnénk elérni, hogy a nyugdíjasokat is bevonjuk a közösségbe. Szeretném, hogy a gyerekek aktív, életvidám csoportosulásához hasonlóan jöjjön létre egy nyugdíjasközösség is. Hogy ők is érezzék a törődést, szeretnénk egy nyugdíjasklubot alakítani. Nagy szükség lenne erre szerintem falunkban. A kultúra, a nemzeti nevelés számunkra kiemelten fontos. A gyerekek jóléte, nevelése és edukálása jelentőségteljes számunkra. Szeretnénk fenntartani a helyiek jólétét, fejleszteni a kultúrház környékét. Különböző pályázatokat is szeretnénk beadni, melyek által lehetőség nyílik bármilyen fejlődést, előrelépést elérni.

– Mit érdemes még kiemelni a szervezet kapcsán?

– Amit még említenék, hogy önkéntes alapon működünk, és így tevékenykednek tagjaink. Emiatt minden ötlet, segítő tett hasznos számunkra és növeli a szervezet tevékenységének palettáját. Nyitottak vagyunk mindenki felé.   

LI