Felmérés: Az európaiak szkeptikusabbak az ukrajnai háborút illetően

2024. július 14., 18:07 , 1218. szám

Míg az ukránok többsége hiszi, hogy Ukrajna meg fogja nyerni az orosz hadsereggel vívott háborút, az európaiak szkeptikusabbak – derül ki az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) július 3-án – néhány nappal a július 8–11-i washingtoni NATO-csúcs előtt – megjelent tanulmányának adataiból, amelyeket a TSZN idéz a Politico nyomán.

Az EU 14 országának lakóit kérdezték arról, mit gondolnak az ukrajnai háborúról. Mint kiderült, az európaiak hajlamosak azt hinni, hogy Ukrajna nem fogja legyőzni Oroszországot a csatatéren: a válaszadók mintegy harmada-fele gondolja úgy, hogy a háború tárgyalásos rendezéssel zárul majd, a válaszadók akár 31 százaléka (Görögország) pedig Oroszország győzelmét tartja valószínűnek. A vizsgált EU-országok közül csak Észtországban volt meghatározó az Ukrajna győzelmét jósolók aránya (38%).

Az ukránok többsége (58%) azonban változatlanul biztos abban, hogy csapataik győzni tudnak, és továbbra is számíthatnak nemzetközi szövetségeseik támogatására. Mindössze 1%-uk gondolja úgy, hogy Oroszország megnyeri a háborút, míg 30%-uk a tárgyalásos rendezést tartja a legvalószínűbbnek.

A NATO-vezetők „aligha találnak hazai támogatásra a csapatok felvonultatásához” a tagországok lakossága körében. Az ezt támogatók aránya 4% és 22% között mozog a különböző országokban.

Ami a védelmi kiadásokat illeti, az adatok azt mutatják, hogy a legtöbb ország ellenzi a hozzájárulásuk növelését, kivéve Lengyelországot (ahol 53% támogatja a védelmi kiadások növelését), Észtországot (45%), Svédországot (41%) és Németországot (40%).

A legtöbb európai azonban változatlanul támogatja a háborúban való részvételt más módon, például technikai segítségnyújtással, valamint a fegyver- és lőszerszállítás növelésével.

Csak Bulgáriában, Görögországban és Olaszországban tartja a lakosság többsége – 63%, 54%, illetve 53% – „rossz ötletnek” az Ukrajnába irányuló lőszer- és fegyverszállítás növelését.

(hk/tsn.ua)