Kárpátaljai gyermekek Székelyvarságon

2024. július 14., 14:42

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával lehetőség nyílt a kárpátaljai gyermekek számára, hogy részt vegyenek a Kós Károly Honismereti és Szülőföldkutató Táborban, amely Székelyvarság festői környezetében kínál egyhetes kikapcsolódást és tanulást. Július 1–14. között 180 diák és 20 kísérő tanár érkezett a táborba két turnusban.

A tábor résztvevői közé tartoznak a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett megyei vetélkedők legjobbjai, azon magyar tannyelvű iskolák 9–10. osztályos diákjai, akik az első nyolc hely valamelyikén végeztek. Ez a lehetőség különleges elismerés és jutalom volt számukra, amely nem csupán szórakozást, hanem jelentős tanulási és közösségi élményeket is nyújtott.

A hét első felében a diákok különböző csoportos foglalkozásokon vehettek részt, ahol mindenki megtalálhatta a számára legérdekesebb tevékenységet. A sportolni vágyók számos sporttevékenység közül választhattak, a művészetkedvelők pedig részt vehettek média- és drámapedagógiai programokon, valamint képzőművészeti műhelymunkákban. Ezek a foglalkozások nemcsak szórakoztatók voltak, hanem hozzájárultak a diákok készségeinek fejlesztéséhez is.

A tábor ideje alatt több szakmai előadásra is sor került, amelyek során a diákok mélyebb ismereteket szerezhettek a magyar történelemről, kultúráról és a hungarikumokról. Az előadások mellett délutánonként kirándulásokra is sor került, ahol a résztvevők felfedezhették a környező települések nevezetességeit és természeti szépségeit.

A hét második felében a diákok ellátogattak a híres parajdi sóbányába, amely mindenki számára különleges élményt jelentett. A látogatás során a diákok megismerkedhettek a sóbányászat történetével és technikáival, valamint lehetőségük nyílt bejárni a hatalmas bányaterületet. A sóbánya lenyűgöző világa maradandó élményt nyújtott a fiatalok számára, akik számos érdekességet olvastak és láttak a látogatás során.

Máté Eszter, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének tanulója elmondta: „A gyönyörű napsütésben a bobpályát és a libegőt próbáltuk ki. Ez a nap tele volt izgalmakkal és adrenalinnal, ami a legjobb része volt a tábori hétnek. Az ilyen élmények gazdagították a táborozók mindennapjait, és felejthetetlenné tették az ott töltött időt.”

A Kós Károly Honismereti és Szülőföldkutató Tábor nem csupán szórakoztató programokat kínált, hanem jelentős tanulási lehetőségeket is. Az előadások és foglalkozások során a diákok mélyebb ismereteket szerezhettek a magyar kultúráról és történelemről, valamint új készségekkel gazdagodhattak. A táborban szerzett barátságok és közös élmények pedig örök emlékké váltak, amelyek tovább erősítik a diákok közötti kapcsolatokat.

A táborozás során szerzett élmények és tapasztalatok nemcsak a résztvevők személyes fejlődéséhez járultak hozzá, hanem erősítették a kárpátaljai magyar közösség összetartozását is. Az ilyen programok fontossága nem vitatható, hiszen nemcsak tudást és élményeket nyújtanak, hanem hozzájárulnak a közösségi identitás erősítéséhez is.

D. A.