Szerencsés hivatalnokok

2024. július 14., 11:50 , 1218. szám

Tavaly csaknem hat és fél ezer tisztviselő különböző online platformokon elért több mint 156 millió hrivnya nyereményt mutatott ki vagyonnyilatkozatában – jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP) a slidstvo.info projektre hivatkozva.

A legnagyobb nyeremény csaknem 44 millió hrivnyát tett ki, amit Olha Hudik, a Nemzeti Rendőrség Ivano-Frankivszk Megyei Koszivi Járási Osztályának járőrrendőre tüntetett fel vagyonbevallásában. Megjegyezte, hogy a nyeremény a férjéé, Olehé, aki a rendőrség ugyanazon járási osztályán dolgozik operatív biztosként. Ugyanakkor az újságíróknak a férfi azt mondta, hogy soha nem fogadott, és ez valami hiba lehet.

Emellett több olyan esetről is beszámolnak, amikor a tisztviselő szülők bejelentették gyermekeik nyereményeit.

„Irina Timosenko, aki az RNBO apparátusában a kritikus infrastruktúra biztonsági szolgálatának vezetője, bejelentette lánya, Katerina Timosenko valamivel több mint 2 ezer hrivnyás nyereményét, aki egyébként szintén állami tisztséget tölt be az Állami Különleges Hírközlési Szolgálatnál.

Az újságíróknak Timosenko kifejtette, hogy negatívan viszonyul az online kaszinókhoz, és maga „soha nem vett részt” ilyenben.

Roman Szvitlicsnij, a Rivne megyei Zaricsnei Járási Bíróság bírája a 2023-as esztendőért Oleh fia három nyereményét is bevallotta, összesen több mint 70 ezer hrivnya értékben.

A tisztviselő elmondta, hogy megingott a fiukba vetett bizalom a nyeremények miatt: „Annyira nyert, hogy az anyjának és nekem oda kellett adnunk a fizetésünket. Hatvanezret adtunk oda. Játszott a kaszinóban, vesztett, majd kölcsönöket vett fel, és ez így ment újra és újra.”

A bíró hozzáteszi, a fia most jó útra tért, és állami végrehajtóként dolgozik.

Kommentárjaikban a tisztviselők a szerencsejáték iránti szenvedélyüket az élet nehézségeivel, vagy további bevételi források keresésével magyarázzák, mivel az állami tisztségek betöltése nem teszi lehetővé a vállalkozást, a hivatalos fizetés pedig nem elég.

„Ezt a változatot adta elő Vitalij Nikonenko, az Izjumi Járási Állami Adminisztráció személyzeti menedzsment osztályának vezetője. Csupán 2023-ra a férfi két nyereményt deklarált: 335 ezer hrivnyát az MSZL állami lottó üzemeltetőjétől és csaknem 118 ezer hrivnyát a FAVBET bukmékercégtől” – mutatnak rá az újságírók.

(szcs/pravda.com.ua)