Régiók

2024. július 17., 21:38 , 1219. szám

Beszélgetés szülőföldről, a vajdasági magyarság helyzetéről, Szerbia és Magyarország kapcsolatáról Palicson

Szülőföldön való boldogulás, gazdaságfejlesztés, a vajdasági magyarság helyzete, Szerbia és Magyarország kapcsolata, a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja – erről szólt az Európa című közéleti-politikai beszélgetés a Nyárhangoló Fesztiválon Palicson, amelyről a Pannon RTV közölt összeállítást július 12-én. A beszélgetés résztvevői Vicsek Annamária, a Fidesz‒KDNP vajdasági származású európai parlamenti képviselője és Illés Boglárka, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára voltak, moderátora pedig Orosz Ildikó, a Pannon RTV szerkesztő-műsorvezetője.

Az utóbbi időben rendszeres a kapcsolattartás Szerbia és Magyarország között, amellyel egyebek mellett igyekeznek a Vajdaságban élő magyarok életkörülményeit is javítani – nyilatkozta Magyarország kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. Illés Boglárka prioritásként említette a határátkelőhelyek könnyebb átjárhatóságát. Az illetékes államtitkár továbbá kitért a szülőföldön való boldogulás fontosságára.

„A szülőföldön való boldogulás megteremtése az, hogy szívesen maradjanak itt a fiatalok, hogy találják meg a lehetőségeket, ami nemcsak egzisztenciális kérdés, hanem életminőség kérdése is. Erről szólnak az infrastrukturális beruházások vagy az ilyen és ehhez hasonló események” – mutatott rá Illés Boglárka.

Nemrégiben alakult meg az új EP-frakció, a Patrióták Európáért. A pártcsalád azt vallja, hogy más módon kell foglalkozni az illegális migrációval, valamint hogy békére van szükség Európában – mondta el Vicsek Annamária. A Fidesz–KDNP EP-képviselője a rá váró feladatokról is beszélt.

„Az érdemi munka szeptember 1-jén fog beindulni Brüsszelben. A jövő heti strasbourgi alakuló ülést követő héten a szakbizottságok fognak megalakulni, és ha minden igaz, akkor a Deli Andor által vitt közlekedési szakbizottság mellett megkapom majd a kulturális szakbizottságot, amely az oktatással is foglalkozik és a kultúrával, illetve a szociális és ifjúságpolitikával” – mondta el a tervekről az EP-képviselő.

(pannonrtv.com/Kárpátalja)

Háromszék Táncszínház néven folytatja tevékenységét az erdélyi Háromszék Táncegyüttes

Háromszék Táncszínház néven folytatja tevékenységét, és ezután utánpótlás-neveléssel is foglalkozik a székelyföldi Háromszék Táncegyüttes – számolt be múlt csütörtökön a Maszol hírportál.

Az erdélyi hírportál szerint a sepsiszentgyörgyi székhelyű táncegyüttes valójában a repertoárhoz igazította nevét, hiszen eddig is jelentkezett táncszínházi előadásokkal. A névváltoztatást az intézmény fenntartója, a Kovászna megyei önkormányzat is jóváhagyta e havi ülésén. A testület arra is rábólintott, hogy a Százlábú ifjúsági tánccsoport az intézményhez kerüljön utánpótlás-nevelés céljából.

A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsiszentgyörgyön, 1999-ig állami költségvetésből működő hivatásos néptáncegyüttes volt. Utána tíz évig Sepsiszentgyörgy önkormányzata tartotta fenn, majd 2009-től a Kovászna megyei önkormányzat kezelésébe került.

Fő célja az erdélyi etnikumok népzene- és néptánckultúrájának gyűjtése, megőrzése és továbbadása. Háromszék Táncszínházként a hagyományok továbbadását egy új, egyéni formavilág megteremtésével szeretnék elérni és a színház nyelvén új kontextusba helyezni.

(MTI/Kárpátalja)

Jobb pályán mottóval szervezik meg a 33. Tusványost

Jobb pályán mottóval szervezi meg július 23. és 28. között a Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, ismert nevén Tusványost az erdélyi Tusnádfürdőn – közölték a szervezők múlt csütörtökön sajtótájékoztatón Csíkszeredában.

Sándor Krisztina, Tusványos politikai programfelelőse, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke elmondta: az idei mottó „erősítő jelzőként” fizikai és közéleti-politikai értelemben is helytáll, és a Kárpát-medencei magyarság korábbinál jobb helyzetére utal. „Ha kicsit körülnézünk a szomszédságban, Európában, a világban, akkor kijelenthetjük 2024-ben, hogy mi most egy jobb pályán vagyunk” – mondta.

A mottó Tusványos résztvevőinek jobboldali értékrendjére és a táborozás jobb infrastruktúrájára is utal, de pozitív kicsengésével a fiataloknak is üzenni akarnak, hogy megéri itthon maradni – tette hozzá.

Közölte: az idei panelbeszélgetések négy fő témakör köré csoportosulnak: az aktuális politikai folyamatok; a háború és béke kérdése; a gazdasági helyzet; valamint külön témakörként nagyobb hangsúlyt kapnak a zöld témák, mint a klímaváltozás, energiahatékonyság, zöld átállás.

A politikai témák között a júniusi és az őszi választások, a magyar uniós elnökség a kiemelt. A nemzetpolitikai kerekasztalt is megtartják a Kárpát-medencei magyar szervezetek elnökeinek részvételével.

A meghívottak között idén is ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a magyar kormány több minisztere, államtitkára.

(MTI/Kárpátalja)