Romániával is biztonsági együttműködési megállapodást írt alá Ukrajna

2024. július 17., 19:46 , 1219. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán és Klaus Johannis román államfő Washingtonban a két ország közötti biztonsági együttműködésről szóló megállapodást írt alá – közölte a Jevropejszka Pravda az ukrán elnök sajtószolgálatára hivatkozva július 11-én.

A megállapodás sajátossága, hogy konkrét lépéseket tartalmaz a fekete-tengeri térség biztonságának megerősítésére irányuló együttműködés terén. Románia segítséget fog nyújtani Ukrajnának a Fekete-tenger aknamentesítésében, valamint támogatást biztosít az EU és a NATO eszközein keresztül is.

Bukarest a partnerekkel együtt segíti az F–16-os kiképző központot az ukrán pilóták felkészítésében, hozzájárulva ezzel a légierő-koalíció tevékenységéhez. Ezenkívül Románia támogatni fogja Ukrajna védelmi iparát.

A dokumentum ugyancsak érinti a hírszerzés és a kémelhárítás, a kiberbiztonság, az információbiztonság, a humanitárius aknamentesítés, a szankciók, valamint Ukrajna helyreállításának és újjáépítésének kérdéseit.

Emellett a megállapodás 24 órás rendkívüli reagálási mechanizmust hoz létre az Ukrajna elleni újabb orosz agresszió vagy jelentős eszkaláció esetére.

Ezenkívül Románia átad Ukrajnának egy Patriot légvédelmi rendszert, és ugyanolyan ütemben támogatja Ukrajnát, mint 2022–2024 során, valamint elősegíti minden szükséges felszerelés lehető leggyorsabb áthaladását a területén keresztül Ukrajnába.

(szcs/eurointegration.com.ua)