Új ipari park létesül Kárpátalján

2024. július 17., 02:58 , 1219. szám

A miniszteri kabinet felvette a Kárpátalja megyében található EKO Mukacsevo telephelyet az Ipari Parkok Nyilvántartásába – jelentette a Gazdasági Minisztérium sajtószolgálata nyomán a forbes.ua július 12-én.

Az ipari parkok fejlesztése a „Made in Ukraine” gazdaságpolitika eleme, amelynek célja a magas hozzáadott értékű hazai termelés fejlesztésének ösztönzése – emlékeztet a tárca.

Várhatóan az ipari park létesítésével Munkácson mintegy 900 új munkahely jön létre a feldolgozóiparban.

A 23 hektáros ipari park fejlesztésére létrehozásának kezdeményezői több mint 36 millió euró értékben terveznek bevonni beruházásokat.

Az ipari park koncepciója szerint területén számos feldolgozóipari vállalat jön létre, amelyek fafeldolgozással, papír és papírtermékek gyártásával, valamint nyomdaipari termékek előállításával foglalkoznak majd. Ezenkívül a tervek szerint textil- és elektromos berendezéseket gyártó vállalatok, az elektronika, a fémmegmunkálás, az élelmiszer-technológiák, a tudományos-műszaki, információs és távközlési tevékenység, az alternatív energia és egyéb, a felsoroltakhoz kapcsolódó területekre szakosodott vállalkozások is dolgoznak majd a park területén.

Az EKO Mukacsevóval együtt már 85 ipari park található Ukrajnában. A 2024-es állami költségvetésben 1 milliárd hrivnyát különítettek el az ipari parkok fejlesztési programjainak megvalósítására.

Denisz Smihal miniszterelnök a közelmúltban bejelentette, hogy az ipari parkok alapítói vissza nem térítendő forrásokhoz juthatnak a műszaki és közlekedési infrastruktúra kiépítésére, vagy kompenzációt igényelhetnek az elektromos hálózathoz való csatlakozás költségeire. Elmondása szerint ez az összeg legfeljebb 150 millió hrivnya lehet, ami a kiadások legfeljebb 50%-át fedezheti.

(pszv/forbes.ua)